Skip to main content

Σύλληψη για εμπορία εκρηκτικών υλών

Ένας 57χρονος ομογενής συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, χθες το πρωί, στην περιοχή της Νικόπολης, για εμπορία κροτίδων-πυροτεχνημάτων και βαρελότων.
Ένας 57χρονος ομογενής συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, χθες το πρωί, στην περιοχή της Νικόπολης, για εμπορία κροτίδων-πυροτεχνημάτων και βαρελότων.

Συγκεκριμένα, ο 57χρονος, πίσω από πάγκο που είχε στήσει σε λαϊκή αγορά της περιοχής, καθώς επίσης και στο αυτοκίνητό του, κατείχε συνολικά 4.434 τεμάχια κροτίδων-πυροτεχνημάτων και βαρελότων, τα οποία δεν είχαν σχετική άδεια εγκρίσεως εισαγωγής και κυκλοφορίας στη χώρα και τα οποία προόριζε για εμπορία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, παρότι τα πυροτεχνήματα, οι κροτίδες, οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά είναι εντυπωσιακά και συμβάλλουν στη δημιουργία εορταστικού κλίματος, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως επικίνδυνα υλικά, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται παράνομα, από άτομα χωρίς γνώσεις και εμπειρία.

Για το λόγο αυτό από τη ΓΑΔΘ δόθηκαν οδηγίες-κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για πραγματοποίηση ελέγχων ευρείας κλίμακας, για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων, κατεχόμενων ή χρησιμοποιούμενων βεγγαλικών και τη δίωξη των υπαιτίων.

Παράλληλα, η ΓΑΔΘ εξέδωσε μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές, προς αποφυγή τραυματισμών:

- Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πυροτεχνήματα που κυκλοφορούν παράνομα πληρούν  έστω και στοιχειώδη κριτήρια ασφαλείας.

- Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει απόλυτα ασφαλής μέθοδος χρήσης των ειδών αυτών και άρα ότι δεν θα προκληθούν ατυχήματα κατά τη χρήση τους.

- Η κατοχή και η χρήση των ειδών αυτών, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.

- Η πώληση ειδών πυροτεχνίας από πλανόδιους πωλητές, αλλά και καταστήματα χωρίς άδεια των Αστυνομικών Αρχών είναι παράνομη και διώκεται ποινικά. 

- Η κατασκευή, αποθήκευση και κυκλοφορία αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας είναι παράνομη και αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση ως προς τις ποινικές συνέπειες.

- Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να προσπαθήσετε να κατασκευάσετε μόνοι σας αυτοσχέδια πυροτεχνήματα, καθώς επίσης και να προσπαθήσετε να πειραματιστείτε με πυροτεχνήματα που ήρθαν στην κατοχή σας με οποιοδήποτε τρόπο.  

- Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των ειδών. Πρόκειται για υλικά επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή και για την ίδια τη ζωή.

- Στις περιπτώσεις που ανήλικοι κατέχουν ή χρησιμοποιούν τέτοια είδη εκτός από τους ίδιους διώκονται ποινικά και οι γονείς τους.