Skip to main content

Συμφωνία «μαμούθ» ανάμεσα σε Ν.Κορέα και ΗΑΕ

Η Σεούλ και το Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν σήμερα σειρά οικονομικών συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας αξίας περίπου 20 δισ. δολ. για την κατασκευή από νοτιοκορεατική κοινοπραξία, τεσσάρων πυρηνικών σ
Η Σεούλ και το Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν σήμερα σειρά οικονομικών συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας αξίας περίπου 20 δισ. δολ. για την κατασκευή από νοτιοκορεατική κοινοπραξία, τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ βρίσκεται από χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να υποστηρίξει τα σχέδια της νοτιοκορεατικής κοινοπραξίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα αυτή του Κόλπου. Σύμφωνα με το WAM, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και για τη σύσταση υψηλού επιπέδου επιτροπής για τη συνεργασία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυπήγησης.

Η πυρηνική συμφωνία θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την εθνική οικονομική και εμπορική στρατηγική της Νότιας Κορέας και γενικότερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες του είδους παγκοσμίως.

Η ανέγερση του πρώτου από τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρίες Korea Electric Power Corp., Hyundai Engineering and Construction, Samsung C&T Corp.
και Doosan Heavy Industries, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι έτοιμοι ως το 2020.