Skip to main content

Συμμαχία επαγγελματιών του εναλλακτικού τουρισμού στη Δράμα

Δίκτυο ΕΚΣΤΑΣΗ ή αλλιώς η ισχύς εν τη ενώσει: Δεκαεπτά επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης σε μία δυναμική διασύνδεση που αγκαλιάζει όλο το νομό Δράμας.
Τί κοινό μπορούν να έχουν μερικά ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και  ταβέρνες με ένα κορυφαίο οινοποιείο κι έναν Γυναικείο Συνεταιρισμό;
Την Έκσταση! Το συναίσθημα, με άλλα λόγια, που μπορεί να νιώθουν όσοι άνθρωποι  μένουν πραγματικά γοητευμένοι και άκρως ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε επιχειρήσεις όπως οι προαναφερθείσες, σε έναν τόπο που αναπτύσσει αλματωδώς την τουριστική δυναμική του τελευταία.
Εδώ και τρία χρόνια ο νομός Δράμας προσφέρει ένα μοναδικό στο είδος του Δίκτυο, με στόχο την απόλυτη εξυπηρέτηση όσων επισκέπτονται αυτή τη χαρισματική περιοχή της χώρας μας.

Το Δίκτυο Έκσταση έχει δώσει άλλη διάσταση στην έννοια της παροχής πολλαπλών υπηρεσιών στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Δράμας, αφού κατάφερε να συνενώσει σε μία ισχυρή συμμαχία σχεδόν δύο δεκάδες φιλόδοξων, σύγχρονων επιχειρήσεων από τη μια έως την άλλη άκρη του νομού.
Η Εταιρία Ανάπτυξης Εναλλακτικού Τουρισμού, γνωστή και ως Δίκτυο Φιλοξενίας Έκσταση, ξεκίνησε το 2007 για να φέρει κοντά, σε μία απόπειρα πρωτόγνωρης συνεργασίας, τους Δραμινούς επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε προγράμματα Leader Plus και Ο.Π.Α.Χ. Ακόμα κι εκείνους που φαινομενικά είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα! Όλοι, όμως, διέθεταν έναν κοινό παρονομαστή: τη διάθεση να μορφοποιήσουν ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν, απ’ το οποίο θα επωφελούνταν τόσο οι ίδιοι όσο και ολόκληρη η περιοχή τους.  
Τρία χρόνια μετά, δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι η συμμαχία υπήρξε ωφέλιμη και κερδοφόρα για όλες τις επιχειρήσεις που την απαρτίζουν…
Έξι ξενοδοχεία και ξενώνες, έξι εστιατόρια και ταβέρνες, ένα οινοποιείο, ένας πρότυπος Γυναικείος Συνεταιρισμός με φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα, επιχειρήσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων κι ένα σπάνιο πάρκο αρπακτικών πτηνών είναι τα μέλη του Δικτύου Έκσταση, που παρέχουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες κι είναι εγκαταστημένα σε κομβικά σημεία του νομού Δράμας.

Με την τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ερευνητική Ομάδα Ίρις) το Δίκτυο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Leader (ποσοστό χρηματοδότησης 70% - ίδια κεφάλαια 30%) με 35.000 ευρώ, για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να προωθήσουν τους κοινούς σκοπούς τους, μέσω ουσιαστικής μεταξύ τους συνεργασίας.
Το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία, καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων ευεργετήθηκε από την οργανωμένη και τακτική συμμετοχή τού Δικτύου σε θεματικές και γενικές εκθέσεις (εντός κι εκτός Ελλάδας), προβλήθηκε επανειλημμένα και συστηματικά από πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, απέκτησε δική του ιστοσελίδα (www.ecstasy.gr) και εξασφάλισε ένα ελκυστικό πακέτο υπηρεσιών για τους επισκέπτες της Δράμας.

Θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις του Δικτύου είχαν μεγάλο όφελος μέσω των διασυνδέσεων που χτίστηκαν με μεγάλα δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επαγγελματίες του Τουρισμού και με τα Μέσα Ενημέρωσης λέει στη voria.gr ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Δικτύου Έκσταση, η κ. Νίκη Δισλία.
Η ίδια κι ο σύζυγός της Στέργιος Κοζάκης έστησαν από το μηδέν μία εξαιρετική παραδοσιακή ταβέρνα -το Ηλιοστάσιο- στο σχεδόν ερειπωμένο χωριό Παγονέρι (στην ευρύτερη περιοχή Κ. Νευροκοπίου) και βοηθούν αποτελεσματικά στο ξαναζωντάνεμα του γραφικού οικισμού.
Ανάλογες είναι και οι προσπάθειες των άλλων επιχειρηματιών που συνεργάζονται στο Δίκτυο. Ο καθένας έχει να επιδείξει μία ιστορία σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και αγάπης στον τόπο του και στο αντικείμενό του, επενδύοντας χρήματα, κόπο και προπαντός πολύ μεράκι…
Ξεκινήσαμε με σύνθημα: εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα! Συμφωνήσαμε και πετύχαμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ολοκληρωμένη πρόταση φιλοξενίας, εστίασης και περιήγησης σε όλο το νομό, με πιστοποιημένες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Οι επισκέπτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών ενός μέλους μας απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης και από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις – μέλη του Δικτύου μας  τονίζει η κ. Δισλία.

Το Χιονοδρομικό Φαλακρού
Αρκετές από τις επιχειρήσεις του Δικτύου σχετίζονται γεωγραφικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού.  Η περσινή κακή (λόγω έλλειψης χιονοπτώσεων κατά την κρίσιμη περίοδο των γιορτών) χρονιά του Χιονοδρομικού, σε συνδυασμό με κάποιους διοικητικούς κλυδωνισμούς της Αναπτυξιακής Εταιρίας που το διαχειρίζεται, είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στις τοπικές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης του βόρειου και κεντρικού τμήματος του νομού Δράμας.  Εδώ και λίγο καιρό, όμως, η αναδιοργάνωση της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χιονοδρομικού Φαλακρού, αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες όλης της περιοχής για μια αποδοτικότερη φετινή περίοδο:
Σε όλο τον άξονα του Κάτω Νευροκοπίου, αν βοηθήσει ο καιρός, προσδοκούμε καλύτερες μέρες για τη φετινή περίοδο. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αλλαγή στη διοίκηση του Χιονοδρομικού θα βελτιώσει τη λειτουργία του Κέντρου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκεί, οπότε αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στην περιοχή μας. Και οι δικές μας επιχειρήσεις είναι πανέτοιμες να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες μας, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν το μέγιστο δυνατό από έναν τόπο που έχει τόσα πολλά να τους προσφέρει…  λέει η κ. Δισλία.

Τα μέλη του Δικτύου
Στο Δίκτυο Έκσταση  συμμετέχουν αυτή τη στιγμή συνολικά 17 επιχειρήσεις:
Μαρίλια (Ενοικιαζόμενες Κατοικίες – Βώλακας), Μονοπάτι Ε6 (Ξενώνας – Βώλακας), Grand Challet (Ξενοδοχείο – Γρανίτης), Νέσσος (Ξενοδοχείο – Παρανέστι), Jennifer (Ξενοδοχείο – Ταξιάρχες), Πέτρινη Γωνιά (Ξενώνας, Ταβέρνα – Λειβαδερό), Ηλιοστάσιο (Παραδοσιακή Ταβέρνα – Παγονέρι), Ροή (Εστιατόριο – Κ. Νευροκόπι), Ποταμός (Εστιατόριο – Κεφαλάρι), Pepe (Εστιατόριο – Προσοτσάνη), Μενοίκιο (Εστιατόριο – Καλλιθέα), Αγνάντι (Εστιατόριο, Ιππασία – Μικρόπολη), Forestis (Εναλλακτικές Δραστηριότητες Βουνού – Παρανέστι), Γυναικείος Συνεταιρισμός Κοκκινογείων (Παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά, ποτά – Κοκκινόγεια), Κτήμα Μανωλεσάκη Γέννημα Ψυχής (Οινοποιείο – Αδριανή), Πάρκο Αρπακτικών Πτηνών (Αγορά Κυργίων), Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Δοξάτου (Πηγές Κεφαλαρίου).
Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο μπορούν να απευθύνονται είτε στην ιστοσελίδα του Δικτύου είτε στο τηλέφωνο: 6978 441914.