Skip to main content

Συνάντηση Βενιζέλου-Σαμαρά για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Για θέματα που αφορούν στην κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική πολιτική της χώρας, ενημέρωσαν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία το
Για θέματα που αφορούν στην κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική πολιτική της χώρας, ενημέρωσαν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις τους κατέστησαν σαφές ότι η οικονομική δυσπραγία δεν επηρεάζει την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας, για την οποία απαιτείται η μέγιστη εθνική συναίνεση.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «αποτελεί θεσμική υποχρέωση να ενημερώσουμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς κανένα φραγμό απορρήτου για τα θέματα της αμυντικής πολιτικής και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη εθνικής ενότητας και μέγιστης συναίνεσης, ώστε να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το φρόνημα του προσωπικού και να ενισχύσουμε την διπλωματική ισχύ της χώρας.

Κατέστησε δε σαφές ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας δεν κάμπτεται για λόγους οικονομικούς και δημοσιονομικούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «συζητήσαμε για κρίσιμα ζητήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτές τις κρίσιμες ώρες και ενημερώσαμε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη στέρεα άποψή μας, πως πρέπει πάση θυσία η οικονομική δυσπραγία να μην επηρεάσει το πολύτιμο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και το ηθικό και το φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο απαιτεί συναίνεση, προσοχή και αξιοκρατική φροντίδα».

«Θεωρώ -συνέχισε- ότι αυτές τις δύσκολες ώρες σε τέτοια ζητήματα μπορούμε μαζί να παρακολουθούμε τα συμβαίνοντα και να συνδιαμορφώνουμε απόψεις».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «αυτά τα σοβαρά ζητήματα δεν πρέπει να τα ρίξουμε στην αντιπαλότητα της κομματικής διαπάλης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι προηγείται η διαμόρφωση του γενικού συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει από το υπουργείο Οικονομικών το νομικό πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και στη συνέχεια θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για το ένστολο προσωπικό.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, παρατήρησε όμως ότι οι στρατιωτικοί τελούν υπό ειδικό καθεστώς και ειδικές συνθήκες.

Εξάλλου, σε ερώτηση για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι θα ενημέρωνε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα για την απόφασή του να διακοπεί η εν εξελίξει ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010» στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις των αεροποριών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα θλιβερά γεγονότα, όπως είπε.