Skip to main content

Συνέδριο για τη Διαμεσολάβηση από τον ΔΣΘ

Συνέδριο με θέμα «Το δικαστικό σύστημα σε κρίση. Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός. Η ευρωπαϊκή και η βαλκανική εμπειρία» διοργανώνει αύριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Συνέδριο με θέμα «Το δικαστικό σύστημα σε κρίση… Ένας άλλος δρόμοςείναι εφικτός. Η ευρωπαϊκή και η βαλκανική εμπειρία» διοργανώνει αύριο και το Σάββατο οΔικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στοΣυνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» - Αίθουσα «Αλέξανδρος».

Η διαμεσολάβηση αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα επίλυσης διαφορώνμεταξύ εμπλεκομένων μερών με τη συνδρομή τρίτου αντικειμενικούπροσώπου, το οποίο προσπαθεί να οδηγήσει τα υπόλοιπα μέρη στην επίτευξησυμφωνίας. Πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος λειτουργεί και πολλάχρόνια σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στα δικαιϊκάσυστήματα των πολιτειών της Αμερικής και συνιστά μια σύγχρονη αντίληψηεπίλυσης των ιδιωτικών διαφορών.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτωντου Δ.Σ.Θ., ο οποίος, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή καιδιεθνή νομική πραγματικότητα ως προς το θεσμό της διαμεσολάβησης, πουεισάγεται πλέον και στην ελληνική έννομη τάξη, προχώρησε πρόσφατα στηνίδρυση και τη λειτουργία Κέντρου Διαμεσολάβησης στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος θα παρουσιάσει «Το ρόλο και το έργο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ως συμπληρωματικού των δικαστηρίων μηχανισμού προστασίας των πολιτών» αύριο στις 7 μμ. Το Σάββατο θα παρουσιαστούν τα συστήματα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών από τους Προέδρους των προσκεκλημένων Δικηγορικών Συλλόγων Άγκυρας, Ανδριανούπολης, Προύσας, Εσκισεχίρ και Μπλαγκόεβγκραντ.

Την ίδια ημέρα στη 1 μμ θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου αδελφοποίησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Προύσας.