Skip to main content

Συνεργασία ΣΕΒΕ με γενικές γραμματείες για ανασχεδιασμό ΕΣΠΑ

Τη συνεργασία του για τον ανασχεδιασμό και την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2007-2013 ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων.
Τη συνεργασία του για τον ανασχεδιασμό και την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2007-2013 ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΣΕΒΕ συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με  το Γενικό Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνη Μαρκόπουλο στον οποίο επεσήμανε τη σημασία και το ρόλο των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας καθώς η χρήση ΤΠΕ αποτελεί παράγοντα – κλειδί για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.

Κάνοντας αναφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Διαδικτυακής Εξαγωγικής Πύλης του ΣΕΒΕ, καθώς και στην επέκτασή του με τη δημιουργία ενός συμπαγούς δικτύου στο οποίο θα περιλαμβάνονται ελληνικές επιχειρήσεις ΤΠΕ καθώς και επιλεγμένες επιχειρήσεις του εξωτερικού στο ρόλο δυνητικών πελατών, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαΐδης τόνισε ότι η δράση του ΣΕΒΕ για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Εφαρμογών Εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το πρώτο σημαντικό βήμα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξειδίκευση του μοντέλου που πρότεινε ο ΣΕΒΕ: Νέες επιχειρήσεις-Νέα Προϊόντα-Νέες αγορές για την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Ακολούθησε συνάντηση της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Αχιλλέα Μητσό, στην οποία συζητήθηκε ιδιαίτερα η σημασία της έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και οι δράσεις και τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου, κυρίως με: 

  • την ενσωμάτωση του τριπτύχου Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, την εφαρμοσμένη έρευνα και την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για καθιέρωση νέων τεχνολογιών που είναι ικανές να δημιουργήσουν, αφενός ποιοτικότερα προϊόντα και, αφετέρου, ισχυρές οικονομίες κλίμακας,

  • την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η έννοια της ποιότητας και πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων και η παροχή κινήτρων για πιστοποίηση και προβολή των ελληνικών σημάτων συμμόρφωσης στο εξωτερικό,

  • στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για την απόκτηση και διατήρηση Σημάτων Συμμόρφωσης (Σήματα Συμμόρφωσης = διαβατήριο για τις εξαγωγές).


Στη συνάντηση του Προέδρου κ. Θωμαΐδη με το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης Καθηγητή κ. Γεώργιο Πετράκο επισημάνθηκε η ανάγκη να αποφευχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 η απόκλιση του Γ’ ΚΠΣ από το στόχο ενίσχυσης της περιφερειακής σύγκλισης.

Από τα ευρήματα της έκθεσης «Ex Post Evaluation of Cohesion Policy Programmes 2000-2006», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2009 αναφορικά με την αξιοποίηση του Γ΄ΚΠΣ, προέκυψε (Στόχος 1: Χρηματοοικονομική ανάλυση δεδομένων) για την Ελλάδα ότι η χώρα μας εισέπραξε ανά κάτοικο, αναλογικά τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε, μέσω του Γ΄ΚΠΣ.

Συγκεκριμένα, η εισροή κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα από το Γ΄ΚΠΣ ανήλθε συνολικά σε 22,6 δισ. ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε 342 ευρώ ανά κάτοικο. Από αυτά τα κονδύλια μόλις το 29,7% κατέληξε σε περιφερειακά έργα, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 13 στον αριθμό, ενώ αντίθετα το 60,3% των κονδυλίων επενδύθηκε σε 12 έργα, τα οποία διαχειρίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο τα υπουργεία. Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε το 70% των κοινοτικών κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ πήγαινε στην περιφέρεια.

Κύρια σημεία της συνάντησης αποτέλεσαν:

  • η σημαντικότητα των εξαγωγών στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας (δίδυμα ελλείμματα),
  • η ένταξη της εξωστρέφειας στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ με τη  συμμετοχή του ΣΕΒΕ στην εξειδίκευσή του,
  • η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του ΕΟΧ και η επίσπευση της διαδικασίας υλοποίησης των προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αποστολή της πρότασης του ΣΕΒΕ για το νέο Σύστημα ενίσχυσης της εθνικής εξωστρέφειας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.