Skip to main content

Συνεχίζει τις αγορές ομολόγων η EKT

Τη συνέχιση αγοράς κρατικών ομολόγων μέχρι και να επέλθει η πολυπόθητη σταθεροποίηση στην αγορά διεμήνυσε σήμερα το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Χοσέ Μανουέλ Γονζάλες Παράμ
Τη συνέχιση αγοράς κρατικών ομολόγων μέχρι και να επέλθει η πολυπόθητη σταθεροποίηση στην αγορά διεμήνυσε σήμερα το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Χοσέ Μανουέλ Γονζάλες Παράμο, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση στους οίκους αξιολόγησης.

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο έμπειρος οικονομολόγος εκτιμά ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά και ότι η ρευστότητα έχει επιστρέψει στις αγορές σε επίπεδα σαφώς καλύτερα σε σχέση με εκείνα των αρχών του περασμένου Μαΐου.

Παράλληλα, υπονόησε ότι εκτός της ΕΚΤ πιθανώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλοι αγοραστές κρατικών ομολόγων των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επιπλέον, ο κ. Παράμο επιτέθηκε στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, λέγοντας ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι είναι λάθος να διενεργούν τις αξιολογήσεις τους σε μια προ-κυκλική βάση. Πάντως, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ όσον αφορά στο ρόλο της αξιολόγησης, καθώς εκτιμά ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της.

Στη συνέντευξή του κατέληξε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να ελαττώσουν στο ελάχιστο την εξάρτηση των χωρών μελών της Ε.Ε. από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.