Skip to main content

Συνεχίζεται η άνοδος στην Ευρώπη

Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διευρύνοντας τα κέρδη των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων.
Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διευρύνοντας τα κέρδη των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων. Οι επιτυχείς αν και ακριβές δημοπρασίες ισπανικού, ιρλανδικού και βελγικού χρέους, σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, έδωσαν ώθηση στις διεθνείς μετοχές.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,39%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,26% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,39%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες.
Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ, έχοντας νωρίτερα ενισχυθεί σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, λόγω της βελτίωσης της διάθεσης για ρίσκο. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε έως τα 1,2350 δολάρια, με τους επενδυτές και τους τεχνικούς αναλυτές να υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

«Το πρόσφατο ράλι του ευρώ μπορεί να συνεχιστεί. Ακολουθεί τη βελτίωση της διάθεσης για ρίσκο και τα νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει τίποτα που να παρέχει ώθηση για να το ενισχύσει πολύ υψηλότερα», σχολίασε αναλυτής της Credit Agricole CIB.

Νευρικότητα, όμως, επικρατεί στη Γουλόλ Στριτ κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και τη στιγμή που ενισχύονται οι φόβοι για την ισπανική οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών βρέθηκαν το Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 10% στις 593.000 – στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ποσοστιαία μείωσή τους ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα 14 μηνών. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,01%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,26%.