Skip to main content

Σβήνουν οι καταλήψεις στην Κεντρική Μακεδονία, ελάχιστα τα κρούσματα στα σχολεία

Λιγότερα από δέκα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στην περιφέρεια, στο συγκρότημα του Ευκλείδη το μεγαλύτερο πρόβλημα. Καλή η επιδημιολογική εικόνα

Βαίνει προς εκτόνωση το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέφερε στην Voria.gr ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση σε αυτό το μέτωπο με αποτέλεσμα τα σχολεία τα οποία τελούσαν χθες υπό κατάληψη να είναι λιγότερα από δέκα. Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση του φαινομένου τα υπό κατάληψη σχολεία ανέρχονταν περίπου στα ογδόντα.

Σήμερα είναι οκτώ με εννέα, εκ των οποίων ένα βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ένα στο κέντρο, δύο στην Ημαθία και τα υπόλοιπα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Δυσκολότερη περίπτωση απ' όλες είναι το συγκρότημα του Ευκλείδη στο οποίο είχε διακοπεί η κατάληψη, είχαν μάλιστα αποκατασταθεί και κάποιες ζημιές που είχαν προκληθεί στη διάρκειά της, αλλά από χθες το σχολικό συγκρότημα είναι και πάλι εκτός λειτουργίας.

«Επισκέφθηκα σήμερα (σ.σ. χθες) το συγκρότημα του Ευκλείδη για να συνομιλήσω με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς οι μαθητές δεν δέχθηκαν να ανοίξουν την πόρτα για να μπούμε να συζητήσουμε. Μόνον δυο τρία πράγματα καταφέραμε να πούμε, εκείνοι από μέσα κι εγώ απ' έξω από τα κάγκελα. Κάποια από τα αιτήματα των παιδιών είναι λογικά, όπως για παράδειγμα το αίτημά τους για καλύτερη καθαριότητα, για αντισηπτικά κ.ο.κ. Κάποια άλλα όμως, όπως να σπάσουν τα τμήματα ώστε να φιλοξενούν έως 15 μαθητές τούς εξήγησα ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. Επίσης, τα παιδιά θέτουν και κάποια άλλα, γενικότερα ζητήματα, όπως να μην θεσπιστεί υποχρεωτική στράτευση στα 18, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία και με το υπουργείο Παιδείας», αναφέρει ο κ. Κόπτσης.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως, μετά την απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν την κατάληψη στο συγκρότημα του Ευκλείδη, έδωσε εντολή στους εκπαιδευτικούς να γίνουν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης, τηρώντας και το απουσιολόγιο για όσους μαθητές δεν συμμετέχουν, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση «αυτό τηρήθηκε σε όλα τα σχολεία στα οποία υπήρξαν καταλήψεις». Μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης γίνονται και για μαθητές οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Λίγα τα κρούσματα

Καλή είναι η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου, πριν από ακριβώς έναν μήνα δηλαδή, ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κρούσματος covid-19 περίπου τριάντα τμήματα. Πολλά απ' αυτά επαναλειτούργησαν ήδη, ενώ χθες ήταν εκτός λειτουργίας για τον λόγο αυτό 15 τμήματα. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση κρούσματα υπήρξαν και σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε μαθητές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις, πέρα από την αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων.

Τέλος, όσον αφορά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, μετά και τους τελευταίους διορισμούς αναπληρωτών που έγιναν προ ημερών, έχουν καλυφθεί σχεδόν όλα τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι κενές θέσεις οι οποίες έχουν δηλωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις σε κάθε νομό. Τα κενά που έχουν απομείνει είναι της τάξης του 1% στην δευτεροβάθμια και 2% στην πρωτοβάθμια”, αναφέρει ο κ. Κόπτσης. Σημειώνει, δε, πως “όσα κενά προκύψουν στο εξής σε εκπαιδευτικό προσωπικό λόγω covid-19 θα καλύπτονται από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς».

φωτογραφία αρχείου