Skip to main content

«Σχεδιασμένη πρόκληση» η νηοπομπή λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ καταθέτοντας στην ισραηλινή επιτροπή έρευνας υποστήριξε σήμερα ότι η αποστολή της διεθνούς νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν μια «σχεδιασμένη πρ
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ καταθέτοντας στην ισραηλινή επιτροπή έρευνας υποστήριξε σήμερα ότι η αποστολή της διεθνούς νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ισραηλινών ενόπλων, ήταν μια «σχεδιασμένη πρόκληση».

«Η αποστολή της νηοπομπής στις 31 Μαΐου ήταν μια σχεδιασμένη πρόκληση», τόνισε ο Μπαράκ υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ «λυπάται για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν βαρύτερος, εάν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (υπουργών) συζητήθηκαν διάφορες επιλογές. Ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο οι ακτιβιστές να προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς ενόπλους να κατέβουν από τα ελικόπτερα στη γέφυρα και ότι οι Ισραηλινοί ένοπλοι θ΄αναγκάζονταν ν΄ανοίξουν πυρ.

Ο Μπαράκ δικαιολόγησε εξάλλου το ναυτικό αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας.

«Ο αποκλεισμός αυτός είναι απολύτως σημαντικός για να μη μετατραπεί η Γάζα σε τεράστια αποθήκη όπλων», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός.