Skip to main content

Σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας

Σε φάση εκπόνησης εισέρχεται το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, το οποίο ήδη προκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σε φάση εκπόνησης εισέρχεται το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, το οποίο ήδη προκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο του είδους που προχωρά σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας του ελλειμματικού υδάτινου ισοζυγίου στη Θεσσαλία.

Την ανακοίνωση για την προκήρυξη του σχεδίου έκανε από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Λάρισα, ο Ειδικός Γραμματέας Υδατικών Πόρων του ΥΠΕΚΑ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. Ο ίδιος εμφανίστηκε υπέρμαχος της ιδέας εκπόνησης μιας νέας μελέτης και για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, που να λαμβάνει υπόψη της τις υδατικές ανάγκες όλης της περιοχής αλλά και μία σειρά άλλων στοιχείων.

Όσον αφορά, εξάλλου, το πρόβλημα της ποιοτικής υποβάθμισης των νερών του Πηνειού, ο κ. Ανδρεαδάκης επικαλέστηκε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το ποτάμι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με την ύπαρξη χημικών ουσιών. Αντιθέτως, από τα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης νιτρικών στα νερά του, καθώς οι τιμές των τελευταίων εμφανίζονται υψηλές, λόγω και των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Αντιστοίχως επιβαρυμένος με νιτρικά είναι και ο υπόγειος υδροφορέας του νομού Λάρισας και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Για το ζήτημα των νιτρικών ο κ. Ανδρεαδάκης επισήμανε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται μέτρα, που θα οδηγήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος.