Skip to main content

Σχέδιο για πεζοδρόμηση της καρδιάς της Θεσσαλονίκης

Πώς θα σας φαινόταν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού να κάνετε την βόλτα σας στην οδό Αγίας Σοφίας στη μέση του δρόμου; Ποιες αλλαγές δρομολογούνται για τον ποδηλατόδρομο της Λεωφ. Νίκης.

Της Κάτιας Γερακαρίτου


Πώς θα σας φαινόταν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού να κάνετε την βόλτα σας στην οδό Αγίας Σοφίας, περπατώντας όχι μόνο στα πεζοδρόμια αλλά και στη μέση του δρόμου, χωρίς να έχετε το φόβο της διέλευσης οχημάτων;

Αυτή η εικόνα από τα τέλη περίπου Ιουλίου, δεν θα είναι φανταστική, αλλά πραγματική, αφού ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, από την οδό Μακένζυ Κινγκ μέχρι την οδό Τσιμισκή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, το μέτρο πρόκειται να λειτουργήσει πιλοτικά για δυο μήνες και από τα αποτελέσματα, που θα έχει, θα εξαρτηθεί τόσο η οριστική πεζοδρόμηση της συγκεκριμένης οδού, όσο και άλλων δρόμων της πόλης. «Θα μετρήσουμε την κατάσταση και θα αξιολογήσουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα με την πεζοδρόμηση. Πρέπει να αρχίσουμε να υλοποιούμε σταδιακά ορισμένα μέτρα, να δώσουμε άλλη κουλτούρα στην πόλη» σημείωσε, μιλώντας στη Voria.gr.

Η συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές εργασίες και επαφές με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως η Διεύθυνση Τροχαίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που μένουν προς εξέταση είναι οι τρόποι διοχέτευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων από την οδό Εγνατία που θέλουν να κατευθυνθούν προς την Τσιμισκή. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, αυτό πιθανότατα θα γίνεται μέσω της οδού Παύλου Μελά, γεγονός, όμως, όπως σημείωσε, που προϋποθέτει και παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη οδό, προκειμένου να λυθούν μια σειρά από θέματα, όπως είναι τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα. «Τα οφέλη είναι πολλαπλάσια και ο γενικός στόχος είναι να περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης» τόνισε ο κ.Κουράκης.

Εξετάζεται, παράλληλα, πώς θα λυθούν τα ζητήματα της τροφοδοσίας των καταστημάτων, αλλά και της διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ). Για την κίνηση αυτή, πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει και τη στήριξη των καταστηματαρχών της περιοχής, οι οποίοι μάζεψαν υπογραφές, ζητώντας την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας.

Έρχονται αλλαγές στον ποδηλατόδρομο της Λεωφόρου Νίκης

Από την πλευρά της παραλίας θα μετακινηθεί, τελικά, και όχι από την πλευρά των καφετεριών, ο ποδηλατόδρομος, που βρίσκεται στον πεζόδρομο επί της Λεωφόρου Νίκης, όπως είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.

«Απελευθερώνεται και το πεζοδρόμιο και στο δρόμο θα μένουν δυο λωρίδες για τα οχήματα, έτσι με έμμεσο τρόπο οι ίδιοι οι οδηγοί θα «διώχνουν», όσους επιδιώκουν να παρκάρουν προς την πλευρά των πολυκατοικιών» τόνισε ο κ. Κουράκης.

Αρχικά, ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής προέβλεπε τη μεταφορά του ποδηλατόδρομου από την πλευρά των καφετεριών, όπως μάλιστα, είχε ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον δήμαρχο, τόσο για την εξάλειψη των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, όσο και για τη διευκόλυνση των περιπατητών της παραλίας και των ποδηλατών.

Ωστόσο, μετά από συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους, η αρμόδια αντιδημαρχία αποφάσισε τη μετακίνηση στο οδόστρωμα του ποδηλατόδρομου, αλλά προς το μέτωπο της θάλασσας, με τέτοιο σχεδιασμό, που θα προστατεύει τους ποδηλάτες.