Skip to main content

Σχέδιο μετατροπής του «Τειρεσία» σε Ανεξάρτητη Αρχή...

Το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης του διατραπεζικού συστήματος «Τειρεσίας» σε Ανεξάρτητη Αρχή εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στο ΠΑΣΟΚ.
Το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης του διατραπεζικού συστήματος «Τειρεσίας» σε Ανεξάρτητη Αρχή εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η «μαγική λύση» που έχουν βρει προκειμένου να ξεπεράσουν τα νομικά, τεχνικά κι όποια άλλα προβλήματα τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στις αλλαγές που επιθυμούν.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο «Τειρεσίας» λειτουργεί υπό τις οδηγίες και την μετοχική επίβλεψη των τραπεζών. Μια πιθανή τροποποίηση του καταστατικού του εκτιμάται ότι θα άνοιγε τον δρόμο για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν προαναγγείλει από την Ιπποκράτους και που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να προωθηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχέδια υπάρχουν και για τον άλλο «τραπεζικό θεσμό» και συγκεκριμένα αυτόν του Τραπεζικού Μεσολαβητή. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικός, στην περίπτωση που ανεξαρτητοποιούνταν εντελώς από τις τράπεζες και λειτουργούσε αποκλειστικά με τη μορφή Ανεξάρτητης Αρχής. Εκτιμάται ότι συνιστά στρέβλωση το γεγονός ότι ένας τέτοιος θεσμός βρίσκεται σε άμεση σχέση με το αντικείμενο ελέγχου του, οπότε η τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας του, θα του έδινε νέα ώθηση. Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι τράπεζες έχουν βαρύνοντα λόγο ακόμα και στην επιλογή του προσώπου που αναλαμβάνει το έργο του Τραπεζικού Μεσολαβητή, αν και από την έως τώρα δραστηριότητα του, προκύπτει ότι το έργο του είναι σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό σε βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων.