Skip to main content

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια μνημείου εκτελεσθέντων από τους ναζί στη Νιγρίτα Σερρών

Εκδήλωση μνήμης από τον δήμο Βισαλτίας

Ως ένδειξη τιμής και μνήμης στους εκτελεσθέντες Βισάλτες από τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους κατά την περίοδο κατοχής 1941 – 1944, ο Δήμος Βισαλτίας τοποθέτησε μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων μπροστά στο Δημαρχείο Νιγρίτας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν σήμερα, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια της τελετής χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός: «Αιδεσιμολογιότατε, κ. Αντιπεριφερειάρχα, συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι, απόγονοι των θυμάτων. Είναι βαρύ το φορτίο και βαθιά η συγκίνηση, που έλαχε σε μένα η τιμή να κάνουμε σήμερα, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς δόξαν των συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941- 1944. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω αυτούς οι οποίοι κίνησαν την διαδικασία για να έχουμε σήμερα αυτό το μνημείο, το οποίο συνιστά ένα φόρο τιμής και μνήμης σε όλους όσους στάθηκαν με ηρωισμό απέναντι στον ξένο κατακτητή, διατρανώνοντας τη βούλησή τους για ελευθερία. Η θυσία τους μας διδάσκει να είμαστε υπερήφανοι για τη χώρα μας, το έθνος μας, την ιστορία μας, και τους προγόνους μας, οι οποίοι σε χαλεπούς καιρούς θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό, την ζωή τους, για το κοινό καλό. Οι αγώνες τους ας είναι φάρος ηρωισμού και ενότητας για εμάς τους νεότερους. Έχει αποδειχθεί ιστορικά πολλές φορές ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε. Είμαστε υπερήφανοι για τη σημερινή τελετή, με την οποία εκπληρώνουμε το ηθικό μας χρέος ως κοινωνία, αποδίδοντας τιμή σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την πατρίδα μας. Ευχόμαστε οι ψυχές τους, τώρα, να αναπαυθούν αιώνια! Ζήτω η Βισαλτία! Ζήτω η Μακεδονία! Ζήτω η Ελλάδα!»

Ακολούθησε η εξιστόρηση των γεγονότων της περιόδου εκείνης και της προσπάθειας συγκέντρωσης των ονομάτων από τον συγγραφέα κ. Παύλο Τσακιρίδη και τον πρώην Δήμαρχο Νιγρίτας κ. Δημήτριο Δάπη. Αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Βισαλτίας ο ανθυπαστυνόμος Σπύρος Μπλιάτς. ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας. πυραγός κ. Παναγιώτης Πιστοφίδης  και εκπρόσωπος της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας κ. Κώστας Στρίγκας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στην αίθουσα «Αθανάσιος Κασιακόγιας» του Δημαρχιακού Μεγάρου.