Skip to main content

Συγκινητική ομιλία της «μάνας της Χειμάρρας», Ερμιόνης Μπρίγκου: Η Ελλάδα είναι πατρίδα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη για μας εδώ

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου - Η συνεισφορά της Ερμιόνης Μπρίγκου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο

«Η Ελλάδα είναι η μάνα μας, η πατρίδα μας». Συγκλονιστική ήταν η ομιλία της Βορειοηπειρώτισσας, της «μάνας της Χειμάρρας», όπως την αποκαλούν, Ερμιόνης Μπρίγκου, στην εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου.

Ήταν κοριτσάκι δέκα χρονών όταν μαινόταν ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, το 1940 – 1941, στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Ο πατέρας της ήταν οδηγός του ελληνικού στρατού και στο σπίτι της στη Χειμμάρα φιλοξένησαν για τρεις μήνες Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες. Το πατρικό της, στο οποίο μένει και σήμερα, ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σημειώνεται ότι η Ερμιόνη Μπρίγκου έχει τιμηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την Ένωση Πεσόντων του Έπους 1940-41 και από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στη συγκινητική της ομιλία για την επέτειο του «Όχι», όπου περιβαλλόταν από μαθητές, που κατέθεσαν στεφάνια για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες είπε τα εξής:

«Χρόνια σας πολλά».

«Θυμάμαι τον πόλεμο αυτών των παιδιών που αγωνίστηκαν. Αυτός ο τόπος είναι ποιημένος με το αίμα και τα νιάτα τους» πρόσθεσε στη ενώ ευχαρίστησε όσους άναψαν κεριά και κατέθεσαν στεφάνια. 

«Η Ελλάδα είναι η μάνα μας, η πατρίδα μας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του δεν υπάρχει δικαιοσύνη για εμάς εδώ πέρα» κατέληξε με εμφανή φόρτιση αφήνοντας ένα μέστο νοημάτων μήνυμα.