Skip to main content

Συγκλονιστικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία - Δρόμοι άνοιξαν στα δύο, άνθρωποι τρέχουν να κρυφτούν (vids)

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media φαίνονται ολόκληρα σπίτια που έχουν ισοπεδωθεί - Πανικόβλητος κόσμος τρέχει για να προστατευθεί

Ένας νεκρός και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια είναι ο απολογισμός του σεισμού 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη δυτική Ιαπωνία, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Την ίδια ώρα κατεστραμμένες στέγες και ξύλινα δοκάρια από σπίτια που κατέρρευσαν διασκορπίστηκαν στην πόλη Wajima στο νομό Ishikawa.

Διαβάστε ακόμα:

Ιαπωνία: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τα 7,6 Ρίχτερ - Ζημιές σε σπίτια και δρόμους (φωτο+videos)

Χάος σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ιαπωνίας τη στιγμή του σεισμού - Δείτε βίντεο

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έζησε τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Πήραμε SMS στο κινητό ένα λεπτό πριν τον σεισμό

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:10 μ.μ. τοπική ώρα περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Anamizu στο νομό Ishikawa, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα σε πολλές περιοχές υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πόλεις, Γουατζίμα και Ταγιάμ. Μάλιστα οι αξιωαμτούχοι προειδοποίσαν τους σεισμόπληκτους να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία.

Την ίδια στιγμή τραβήχτηκαν βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media καθώς ολόκληρα σπίτια ισοπεδώθηκαν. Σε άλλο βίντεο φαίνονται άνθρωποι που βρίσκονταν σε ένα bowling να σκύβουν κάτω από τραπέζια για να προστατευτούν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

 

Μάλιστα ο σεισμός έφερε ακινησία σε αρκετές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να προκληθούν καυστερήσεις στα δρομολόγια. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες που έτρεχαν να καλυφθούν στον σιδηροδρομικό σταθμό Ishikawa, καθώς οι βροντώδεις ήχοι αντηχούσαν στις εγκαταστάσεις του.

Παράλληλα δημιουργήθηκαν τεράστιες ρωγμές σε τμήματα του δρόμου στην Ισικάου. Αξιωτούχοι υγείας στην πόλη Suzu προειδοποίησαν ότι ορισμένοι γιατροί δεν μπορούσαν να μεταβούν στη δουλειά τους για να περιθάλψουν τραυματισμένους ασθενείς λόγω των εκτεταμένων ζημιών στο οδόστρωμα.

Σειρήνες ακούγονταν καθώς οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό μαίνονταν στην πόλη Wajima, με τον καπνό να υψώνεται πάνω από δέντρα και ψηλά κτίρια.

 

Υποβάθμιση της προειδοποίησης για τσουνάμι

Οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

«Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας. Οι αρχικές προειδοποιήσεις έκαναν λόγο για τσουνάμι που μπορεί να φθάσει σε ύψος έως και τα πέντε μέτρα.

Καθησυχασμός για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία πυρηνικών σταθμών κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όχι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε ήδη διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

Προειδοποιήσεις σε Ρωσία, Βόρεια και Νότια Κορέα

Η επαρχία Γκανγκουόν της Νότιας Κορέας προειδοποίησε τους κατοίκους να λάβουν προφυλάξεις και να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία και προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι, σύμφωνα με το υπουργείο ασφαλείας της χώρας. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας δήλωσε νωρίτερα ότι η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένα τμήματα της επαρχίας στην ανατολική ακτή ενδέχεται να αυξηθεί μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία και εξέδωσε σύσταση για προσοχή.

Και η Βόρεια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τις ανατολικές ακτές της χώρας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε σήμερα τη βορειοκεντρική Ιαπωνία. Οι βορειοκορεάτικες αρχές τόνισαν ότι κύματα ύψους έως και 2,08 μέτρων ενδέχεται να φτάσουν στις ακτές της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ακόμη, τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη και οι ηπειρωτικές πόλεις Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα, που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία στη ρωσική ακτή του Ειρηνικού, απειλούνται από τσουνάμι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Σεισμικές δονήσεις, με την πιο ισχυρή να είναι προκαταρκτικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι και οι αρχές να απευθύνουν συστάσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το TASS, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας διέψευσε προηγούμενες αναφορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Σαχαλίνη.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού: