Skip to main content

Διαμαντίδης: Οι εξαγωγείς αποδείξαμε ότι οι κρίσεις δεν μας πτοούν

Στην ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ στο δείπνο του 9ου Export Summit - Κεντρικός ομιλητής ο Σταύρος Καλαφάτης

«Κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών σημαίνει μία μονάδα αύξηση στο ΑΕΠ» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Συμεών Διαμαντίδης κατά την ομιλία του στο δείπνο που παρατέθηκε στο πλαίσιο του 9ου Export Summit καταδεικνύνοντας την δυναμική των εξαγωγών και την σημασία που έχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ανέφερε ότι το φετινό Summit είχε στόχο να τιμήσει «τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό», ενώ μίλησε για την πολυετή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα λέγοντας όμως ότι οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες βρίσκουν πάντα τρόπο να ξεπερνούν τα προβλήματα».
Είπε ακόμα ότι οι εξαγωγείς «αποδείξαμε ότι δεν μας πτοούν οι κρίσεις, οι οικονομικές, η πανδημία, ο πόλεμος και οι τράπεζες» και τόνισε ότι το 2009 οι εξαγωγές της Ελλάδας ήταν στο 9% του ΑΕΠ και τώρα είναι στο 27%.

Κεντρικός ομιλητής στο δείπνο ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, που αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του θεσμού χαρακτηρίζοντας το «ως βήμα διαλόγου και επικοινωνίας των εκπροσώπων της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Θεσμό που αναδεικνύει την Ελλάδα που επιμένει, που παράγει, που πρωτοπορεί. Που προοδεύει, που διακρίνεται, που καινοτομεί! Την Ελλάδα της διορατικότητας και της τόλμης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των εξαγωγών και των επενδύσεων. Που εργάζεται με όραμα και σχέδιο για το μεγάλο άλμα Ποιότητας στην Οικονομία και την Ανάπτυξη Ο της Πατρίδας μας».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στις προσπάθειες του ΣΕΒΕ και σε όλους τους εξαγωγείς «διότι παρά την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού,  παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και προκλήσεις, κατάφεραν να φθάσουν τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για το 2022, πετυχαίνοντας ρεκόρ εξαγωγών, φθάνοντας τα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ».

Αναφέρθηκε επίσης «στη μεταρρυθμιστική, τη φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπιχειρηματική πολιτική της Κυβέρνησης» η οποία, όπως είπε, έδωσε με την σειρά της βοήθεια στις προσπάθειες των εξαγωγέων προσθέτοντας ότι «το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, στην Πατρίδα μας έχει ξεπεράσει το 40%. Βρισκόταν στο 20% πριν από μια δεκαετία. Είναι μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στις δικές σας προσπάθειες, αλλά και στον σχεδιασμό που υλοποιεί, βήμα βήμα, η Κυβέρνησή μας, με πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και δράσεις που αποτυπώνονται σε 402 νόμους του Κράτους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής».

Αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές που ακολούθησε η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία μέσα σε δύσκολες εποχές, όπως τα 43 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι έτσι «κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό».

«Με συγκεκριμένα μέτρα -που ξεπέρασαν τα 13 δις- στηρίζουμε την οικονομία και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας στην ενεργειακή κρίση. Και ταυτόχρονα με ένα μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους παρόχους -πρώτοι εμείς στην Ευρώπη- ελαχιστοποιήσαμε τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος για όλους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Στους εργαζόμενους, τους ανέργους,  τους επιχειρηματίες, τους εξαγωγείς» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Επισήμανε επίσης ότι «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» και ανέφερε - μεταξύ άλλων- την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία, στον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε τα 133,2 δισ. Ευρώ, ενώ η ανεργία μειώθηκε δραστικά και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Φέραμε επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Cicso, Pfizer, Deloitte, Deutsche Telekom είναι ήδη εδώ και έρχονται και άλλες. Ξεκινήσαμε τη μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου για μας και τους γείτονές μας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, για την ανάπτυξη, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027» είπε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Βάλαμε στόχο να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο και HUB καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στο σχέδιο έργων πνοής στη Βόρεια Ελλάδα και ανέφερε ότι «βάλαμε στις ράγες 30 και πλέον έργα, για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με διακριτό πυλώνα την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία».
«Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε σταθερά στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους 558,95 εκατ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο. Και καταβάλαμε ενισχύσεις συνολικά 13 εκατ. ευρώ» είπε.

Τέλος στο δείπνο μίλησαν τέσσερις ιδιοκτήτες εξαγωγικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία οι Κ. Κουκούντζος της KLEEMANN, ο Γιώργος Μυλωνάς της ALUMIL, ο Παναγιώτης Τσιβάνος της ΚΡΙ ΚΡΙ και ο Στέφανος Τζιρίτας της ISOMAT οι οποίοι κλήθηκαν να αφηγηθούν την πορεία τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να αναπτυχθούν και να ηγούνται στην Ελλάδα και στην παγκόσμια αγορά.