Skip to main content

Συνάντηση Χαρακόπουλου με τον πρέσβη της Παλαιστίνης: «Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τις τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά και την καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές, που απειλούν τον πληθυσμό με λιμοκτονία και εξάπλωση ασθενειών. Απευθύνουμε έκκληση να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. Ευελπιστούμε να πάψουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία. Η λύση δεν είναι ούτε η τρομοκρατία ούτε ο πόλεμος. Υποστηρίζουμε παγίως τη λύση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και την ειρηνική συνύπαρξη Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ευλόγως μας διακατέχει και αγωνία για την, έτσι κι αλλιώς, επισφαλή χριστιανική παρουσία στην περιοχή. Επ' ουδενί επιθυμούμε οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά μας μνημεία στους Αγίους Τόπους να καταντήσουν μουσεία. Γι' αυτό είμαστε πάντοτε δίπλα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που στηρίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες το ποίμνιό του», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντησή του με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΔΣΟ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο σύμβουλος της ΔΣΟ, δρ Κώστας Μυγδάλης.

Το 70% των θυμάτων στη Γάζα γυναίκες και παιδιά

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προσλάβει ο πόλεμος στη Γάζα, με χιλιάδες θύματα, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά του άμαχου πληθυσμού. Όπως ενημέρωσε, πολλές ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μονές στα Ιεροσόλυμα, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Μάλιστα, στις 20 Οκτωβρίου 2023, βομβαρδίστηκε ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 Ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης πρότεινε στον κ. Χαρακόπουλο τη συγκρότηση αποστολής για την διαπίστωση των γεγονότων, η οποία θα επισκεφθεί για ενημέρωση το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά και μονές στη Βηθλεέμ, καθώς και σε άλλα μέρη της Παλαιστίνης.

Ο κ. Μυγδάλης, από την πλευρά του, επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής της Παλαιστίνης στους κόλπους της ΔΣΟ, η οποία αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στον διακοινοβουλευτικό θεσμό.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρέσβη για την ενημέρωση, του ενεχείρισε αριθμημένο ανάτυπο χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που εξέδωσε η ΔΣΟ για την επετειακή 30η Γενική Συνέλευσή της.