Skip to main content

Συνάντηση Χατζηδάκη και Στουρνάρα - Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

«Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που είχαν σήμερα συνάντηση.

«Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης.

«Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν την οικονομία, από τα «κόκκινα δάνεια» και τον Ηρακλή μέχρι τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και τα δημοσιονομικά.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας.

«Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας την σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά την σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν κι αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία.

Τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία αναγνώρισε επίσης ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν» πριν από 11 χρόνια, όταν είχαν συναντηθεί ξανά στην ίδια αίθουσα. «Της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντησή τους, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι έγινε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα.  «Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη», ανέφερε.

«Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να βοηθήσει και το Υπουργείο βεβαίως θέλει βοήθεια. Έχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Θα είναι στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι οιωνοί είναι άριστοι», πρόσθεσε.