Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο ΥΜΑΘ η Ζαχαράκη - «Στοχευμένες παρεμβάσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού στη Βόρεια Ελλάδα» (φωτο+video)

Σοφία Ζαχαράκη και Στάθης Κωνσταντινίδης χαρακτήρισαν «εθνική πρόκληση» το δημογραφικό και έκαναν λόγο για παρεμβάσεις οι οποίες θα κρατήσουν τους νέους της Βορείου Ελλάδος στον τόπο τους

Συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Δευτέρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης.

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν το δημογραφικό ζήτημα στη Βόρεια Ελλάδα και οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση του φαινομένου.

«Όλα είναι δημογραφικό, ένα ζήτημα πολυσχιδές» είπε στις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η κ. Ζαχαράκη, με τον ΥΜΑΘ να χαρακτηρίζει το δημογραφικό ως «μεγάλη απειλή».

Αμέσως μετά από τη συζήτησή τους, Σοφία Ζαχαράκη και Στάθης Κωνσταντινίδης μίλησαν για έναν εθνικό οδικό χάρτη με μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της δημογραφικής συρρίκνωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα αυτά. σύμφωνα με την υπουργό, θα εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκπονεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

«Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η παροχή κινήτρων στους νέους ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους αποτελούν  έναν από τους κεντρικούς μας στόχους», είπε στο πλαίσιο αυτό η κ. Ζαχαράκη.

«Το δημογραφικό πρόβλημα αφορά άμεσα τη Βόρεια Ελλάδα», είπε από τη δική του πλευρά ο Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχουν περιοχές «με μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση».

Ο υφυπουργός έκανε ακόμη λόγο για πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να αναληφθούν, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους και να δημιουργήσουν σε αυτόν τις δικές τους οικογένειες.

Μίλησε ακόμη για στενή συνεργασία με την κ. Ζαχαράκη και δήλωσε σίγουρος πως «με τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια που καταβάλλει η ίδια, θα πετύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».