Skip to main content

Συνάντηση Τζιτζικώστα με Χριστοδουλίδη: «Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα - Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μαζί»

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε ένα και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να δίνουμε τις μάχες μαζί», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Χριστοδουλίδης στη συνάντησή τους συζήτησαν για το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, τη μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση στην Κύπρο, την κυπριακή κοινότητα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η δραστηριότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έντονη διεθνώς και η Κύπρος επανασυστήνεται καθημερινά παγκοσμίως υπό την ηγεσία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο γιατί η Κύπρος το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια σειρά από σοβαρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στη χώρα. Μία από αυτές είναι η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 9ης Ιουνίου, που θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στην Κύπρο. Η Κύπρος περνάει πια στην εποχή της ουσιαστικής αποκέντρωσης. Αυτό αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την ενδυνάμωση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών και την εμπέδωση της Δημοκρατίας. Τόσο ως Περιφερειάρχης, όσο και με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα, τόνισα στον Πρόεδρο ότι είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση της Κύπρου, για να στηρίξουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες και να βοηθήσουμε την Κύπρο να μπει σε αυτή τη νέα εποχή της αποκέντρωσης. Η επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη αποτελεί τιμή για όλους τους Μακεδόνες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται και την Ιστορία και τη βαθιά σχέση και τους δεσμούς που έχουμε όλες αυτές τις δεκαετίες. Πρόκειται για σχέσεις που πηγαίνουν πολύ βαθιά στο χρόνο, σχέσεις τις οποίες έχετε προσωπικά ο ίδιος καλλιεργήσει Πρόεδρε, επειδή πιστεύετε στη δύναμη της κοινότητας των Κυπρίων στην περιοχή μας, αλλά και της ουσιαστικής αυτής σύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και της Θεσσαλονίκης όπου ζουν οι περισσότεροι. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον σας για τους πολλούς Κύπριους που ζουν στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον σας για τη Θεσσαλονίκη, για την Κεντρική Μακεδονία. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργαστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια προ της εκλογής σας ως Προέδρου, σε βαθμό τέτοιο που τολμώ να πω ότι ξέρω από πρώτο χέρι ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλά χέρια. Εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε μαζί αυτή την καλή συνεργασία προς όφελος και των Κυπρίων που ζουν στην περιοχή μας, αλλά και συνολικά, μέσα από μία σύμπραξη μεταξύ της Κύπρου και της Μακεδονίας, μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Είμαστε ένα και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να δίνουμε τις μάχες μαζί».

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα θέσει το ζήτημα της κατοχής στην Κύπρο στη Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βέλγιο, που έχει την προεδρία της ΕΕ: «Η Κύπρος είναι στην καρδιά μας, αλλά πρέπει να είναι διαρκώς και στο μυαλό μας κι όχι μόνο εντός της Ελλάδος, αλλά και στην Ευρώπη. Συζητούμε σήμερα για την Ουκρανία, για μια υπόθεση η οποία είναι ασφαλώς καταδικαστέα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα σήμερα, το 2024, υπάρχει μια χώρα ευρωπαϊκή που βρίσκεται υπό κατοχή. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών μας δυνατοτήτων να το τονίζουμε, να το υπογραμμίζουμε διαρκώς. Την ερχόμενη εβδομάδα, που θα συμμετέχω στην ετήσια Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ θα θέσω το ζήτημα αυτό. Ασφαλώς ένας πόλεμος στη γειτονιά μας είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι μαίνεται μια διαρκής κατοχή σε έδαφος της ενωμένης Ευρώπης, θέμα για το οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά το επόμενο διάστημα. Και ξέρω Πρόεδρε ότι έχετε αναλάβει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και εντός και εκτός Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: «Δεν μπορούσα να ξεκινήσω την επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχω πρώτα συναντήσει τον Περιφερειάρχη. Η φιλία μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Μια φιλία που εκτιμώ. Οι δεσμοί της Κύπρου με τη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα με τη Μακεδονία πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω, στον καιρό των Μακεδονικών αγώνων, αργότερα με την παρουσία και τη θυσία πολλών στην Κύπρο το 1974. Θυσία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Το 1974 που οδήγησε πολλούς συμπατριώτες μου να έρθουν να κατοικήσουν στη Θεσσαλονίκη, να είναι πλέον η Θεσσαλονίκη η πόλη τους, χωρίς ποτέ να ξεχνούν τις ρίζες τους και να αγωνίζονται για την Κύπρο. Την ίδια στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που φιλοξενεί πολλούς Κύπριους φοιτητές, η αγαπημένη πόλη των Κυπρίων φοιτητών, και είμαι εδώ να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, για τη στήριξη. Επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη σε μια χρονιά όπου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής , καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 50 χρόνια κατοχής επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το 2024 την ίδια στιγμή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του Κυπριακού λαού από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, 20 χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αναφέρω, γιατί γνωρίζω πολύ καλά την έντονη δράση και τον σημαίνοντα ρόλο σου Περιφερειάρχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε την ευκαιρία, όταν ήμουν και Υπουργός Εξωτερικών, να συνεργαστούμε. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο αγώνας του Κυπριακού λαού είναι και δικός σου αγώνας, είναι και αγώνας του ελληνικού λαού. Οι κάτοικοι της ευρύτερης Μακεδονίας γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη δουλειά σου. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η συνεχιζόμενη επανεκλογή σου Απόστολε. Γνωρίζω τόσο ως Πρόεδρος, όσο και με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Υπουργός Εξωτερικών πάρα πολύ καλά τη σημαντική δουλειά, την αναγνώριση και την εκτίμηση με τους ρόλους σου στην ΕΕ. Και για μας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προσωπικότητες σαν εσένα, από τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύουν και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος και το Κυπριακό, όπως και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Είναι κάτι που επαναλαμβάνω ένιωσα έντονα ιδιαίτερα την περίοδο που ήμουν Υπουργός Εξωτερικών».

Ο Περιφερειάρχης προσέφερε στον κ. Χριστοδουλίδη τρία αντίγραφα νομισμάτων από την εποχή του Φιλίππου Β’, ενώ τον ξενάγησε και στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια στη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.