Skip to main content

Συνέδριο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ «Βουλευτικές εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»

Το συνέδριο θα διερευνήσει θεματικές όπως «οι ανακατατάξεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων» και «οι νέες διαστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών μέσα από την ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας και του λόγου»

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα μεταπτυχιακά του προγράμματα σπουδών, οργανώνει διήμερο συνέδριο, με θέμα «Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις», στις 12-13 Δεκεμβρίου 2023, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επίκουρη καθηγήτρια Ευτυχία Τεπέρογλου, «βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023 που σηματοδοτούν ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στον δρόμο προς ένα διαφορετικό κομματικό σύστημα της μεταμνημονιακής περιόδου. Το συνέδριο θα εξετάσει και θα αναλύσει τον συνεχιζόμενο κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, την αυξημένη αποχή, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ψήφου, την ανάδειξη νέων πολιτικών σχημάτων, τις νέες μορφές ριζοσπαστισμού και την κοινωνική δυσαρέσκεια».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «οι σημαντικές αυτές αλλαγές θα συζητηθούν στο συνέδριο, σηματοδοτώντας την αρχή ενός διαλόγου που θα ξεκινήσει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ για την ανάλυση των πιθανών προκλήσεων για την εκλογική δημοκρατία και συμπεριφορά στην Ελλάδα».

Το συνέδριο θα διερευνήσει, επίσης, θεματικές όπως «οι ανακατατάξεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», «οι νέες διαστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών μέσα από την ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας και του λόγου» και «οι αξιακές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος». Τέλος, το Συνέδριο θα συνδράμει στον επιστημονικό διάλογο μέσα από την παρουσίαση μεθοδολογικών τάσεων και προοπτικών για την εμπειρική πολιτική ανάλυση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, με τίτλο: «Η (οι) Πολιτική(οί) μετά τις Εκλογές του 2023—Παλαιά Ζητήματα και νέες Προκλήσεις».

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, ομάδες φοιτητών και νέων ερευνητών θα παρουσιάζουν τις εργασίες τους σε poster, στο φουαγιέ του ΚΕΔΕΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και πληροφορίες για τους ομιλητές και τις ομιλήτριες είναι διαθέσιμες εδώ.

H παρακολούθηση είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους/ες τους/τις ενδιαφερόμενους/ες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.