Skip to main content

Συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Πότε λήγει η διορία

Ποια ημέρα πρέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023 και οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου στις 15:00.

Τότε λήγει η προθεσμία που αφορά στις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Σημειώνεται πως καμία αλλαγή δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Ιουλίου, ακόμη και για όσους υποβάλλουν τελευταία στιγμή, μέσα στον Ιούλιο, τη δήλωση τους.

Έτσι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Τι ισχύει με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.   
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.   
  • Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.   
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.   
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.