Skip to main content

Συντονισμός δυνάμεων από τον δήμο Θεσσαλονίκης για τους 169 άστεγους και επαίτες

50 άστεγοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης με τα σημεία τους να είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου

Να συντονίσει καλύτερα Υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να βοηθηθούν περισσότερο οι άστεγοι, που την περασμένη χρονιά είχαν φτάσει, μαζί με τους επαίτες, στον δήμο Θεσσαλονίκης τους 169, θα επιχειρήσει ο νέος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Μάκης Χατζηθεόκλητος.  

Οι 50 άστεγοι βρίσκουν «καταφύγιο» στο κέντρο της πόλης, με τα σημεία τους να είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, είτε ψύχους είτε καύσωνα, να εντοπίζονται και να τους παρέχεται βοήθεια. Ακόμα, όμως, και με δύσκολα καιρικά φαινόμενα λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να περάσουν κάποιες ώρες στις δομές και προτιμούν να παραμείνουν έξω στον δρόμο. Το 80% των αστέγων, όπως έχουν καταγραφεί, είναι άτομα με ψυχική ασθένεια ή χρήστες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άντρες.

Το θέμα των αστέγων απασχολεί από την πρώτη στιγμή τη νέα δημοτική αρχή και για τον λόγο αυτό αναζητούνται τρόποι που θα μπορέσουν να βοηθηθούν περισσότερο τα άτομα αυτά. Ήδη ο αντιδήμαρχος Μάκης Χατζηθεόκλητος έχει έρθει σε επαφή με τους Γιατρούς του Κόσμου και θα επιχειρήσει με τις άλλες δύο ΜΚΟ, Praksis και Άρσις, να υπάρξει καλύτερoς συντονισμός και  συνεργασία, ώστε μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου, Κοινωνική Υπηρεσία, Δημοτική Αστυνομία και Καθαριότητα, να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στους άστεγους. «Ο ρόλος του δήμου είναι να συντονίσει όλες τις οργανώσεις και να προσφέρουμε και εμείς ό,τι μπορούμε για τους άστεγους», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Χατζηθεόκλητος.

Ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν μπορεί βάσει νόμου να μεταφέρει με τη βία στις δομές τους άστεγους, αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν ή αν δεν συντρέχουν λόγοι ιατρικοί. «Σε αυτές τις περιπτώσεις κοινωνικοί λειτουργοί τους ενημερώνουν και φροντίζουν για τις ανάγκες τους, τα φάρμακά τους, το φαγητό τους. Αυτό που θα κάνουμε και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που περιμένουμε κρύο και χιόνια είναι να κρατήσουμε τις δομές μας ανοιχτές όλη την ημέρα», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Χατζηθεόκλητος. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο στο υπνωτήριο του δήμου, που βρίσκεται στην οδό Ανδρέου Γεωργίου, φιλοξενούνται 45 άτομα. Παράλληλα, λειτουργεί το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, το οποίο τις ημέρες που επικρατεί ψύχος παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο.

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για τις εικόνες που καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές του κέντρου, όπου άστεγοι καλύπτουν με την πραμάτεια τους πεζοδρόμια και παγκάκια. «Θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Θα συντονιστούμε με τις υπηρεσίες της Καθαριότητας και τη Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να τα απομακρύνουμε», τόνισε ο κ. Χατζηθεόκλητος, σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να γίνεται μόνο με την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Ελληνικής Αστυνομίας.