Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Το μεγάλο ερώτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πώς θα τρέξουν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου, μετά την παραίτηση Τσίπρα

Κρίσιμη είναι η Κυριακή 2 Ιουλίου για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς η Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι καλείται να αποφασίσει για την εκλογική διαδικασία μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του κόμματος. 

Τα μέλη της Γραμματείας αναμένεται να καταθέσουν την πρότασή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τον επικεφαλής της και το όνομα που ακούγεται για τη θέση αυτή, είναι της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ήταν γραμματέας της ΚΟ μέχρι τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. 

Η Πολιτική Γραμματεία καλείται αύριο να καθορίσει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά επί της ουσίας θα καταλήξει και στον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τρία είναι τα σενάρια που διακινούνται: πρώτον, εκλογή αρχηγού στις αρχές Σεπτεμβρίου και συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεύτερον εκλογή αρχηγού τέλη Ιουλίου και συνέδριο αρχές Σεπτεμβρίου και το τρίτο σενάριο θέλει συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν είναι βέβαιο ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα καταλήξει σε συμφωνίες. Κάθε πλευρά εξετάζει τα δεδομένα, επιζητεί χρόνο για να ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς της αλλά και να καταλήξει στο πρόσωπο που θα στηρίξει στη μάχη της διαδοχής, ενώ κανένα στέλεχος της Κουμουνδούρου, από τα λεγόμενα πρώτης γραμμής ή φαβορί για την ηγεσία, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. 

Το αμέσως επόμενο βήμα αφορά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τρίτη -έμεινε τελικώς με 47 βουλευτές έπειτα από καραμπόλες εδρών ανά την Επικράτεια- η οποία αναμένεται να  αναδείξει και τον ή την πρόεδρο της. 

Πέρα από  τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχει προκαθοριστεί και σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς είναι το αρμόδιο όργανο για να επικυρώσει τις αποφάσεις. Υπάρχουν σκέψεις για συνεδρίαση ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι μάλλον απαγορευτικό δεδομένου ότι έως το Σάββατο θα διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Εάν έως τότε  δεν έχει συνεδριάσει το όργανο ενδέχεται η Κεντρική Επιτροπή να μεταφερθεί για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ethnos.gr και skai.gr