Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Σάββατο κλειδώνει η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία - Το παρασκήνιο

Από το βήμα του συνεδρίου αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της η πρώην υπουργός - Την στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ποιοι άλλοι είναι μαζί της

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο και ατέλειωτες διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει σε τετραπλές εκλογές, εκ των οποίων η μία θα αφορά την εκλογή προέδρου του κόμματος.  

Οι ζυμώσεις, οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Κασσελάκη από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, η οποία έκλεισε με τη φράση «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι υποψήφια, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως θα κάνει την ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου από την ίδια θέση με τον πρόεδρο, το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, ενώ όπως όλα δείχνουν οι κάλπες θα στηθούν στις 10 Μαρτίου

Μετά την ηχηρή παρέμβαση, λίγο πριν ανοίξουν επίσημα οι εργασίες του συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να στηρίζει την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άλλωστε υπήρξε υπουργός του στα χρόνια διακυβέρνησής του. 

Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και οι Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, συνέχισαν την Παρασκευή τις διαβουλεύσεις με στελέχη και φίλους του κόμματος προωθώντας την υποψηφιότητα Γεροβασίλη. Άλλωστε αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν συναντηθεί μαζί της, καλώντας την να θέσει υποψηφιότητα, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης συνομίλησε στο γραφείο που διατηρεί ως αντιπρόεδρο της Βουλής, με τους Διονύση Τεμπονέρα, Θανάση Θεοχαρόπουλο και αρκετούς άλλους.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, αλλά το πώς και για ποιους θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη» ανέφερε κατά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ο Διονύσης Τεμπονέρας, προσθέτοντας πως «η στιγμή αυτή δεν αφορά πρόσωπα, αλλά ιδέες, αξίες, αρχές και πολιτικά σχέδια». 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την υποψηφιότητα Γεροβασίλη στηρίζουν οι Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Από την άλλη, στο πλευρό Κασσελάκη στέκονται σταθερά από την αρχή οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ρένα Δούρου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Δώρα Αυγέρη, Νίνα Κασιμάτη, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Πέτρος Παππάς, άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης. 
Υπενθυμίζεται πως η Όλγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που είχε ζητήσει σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με αιχμή το ερωτηματολόγιο του προέδρου, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα iSyrizaκαι αφορούσε την ταυτότητα, το όνομα και το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην πρώτη μέρα των εργασιών ο Στέφανος Κασσελάκης απουσίαζε -αν και αναμενόταν να μπει διαδικτυακά από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν- στη δεύτερη όμως παρέστη κανονικά.

Πολιτικά στελέχη σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν πως η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί για να οδεύσει με ηρεμία προς τις Ευρωεκλογές. 

«Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη “Σοβαρευτείτε”», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS. «Δεν με αιφνιδίαζε καθόλου. Άργησε κιόλας. Υπήρχε μια ιστορία παρακμής» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως για το «πολύ σοβαρό θέμα» ευθύνονται «όλοι». «Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλούς και συγκεκριμένους αποδέκτες και όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει. Και όποιος δεν θέλει να καταλάβει, λέει δεν αφορά εμένα αφορά τους άλλους».

«Έχουμε ένα συνέδριο όπου επιβάλλεται να συζητηθούν όλα ενώ έχει ανοίξει και το θέμα της ηγεσίας και πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματική πολιτική λειτουργία»,δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Απολύτως ορθώς έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ξανά θέμα επανεκλογής. Πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια και πρώτα απ΄όλα στον εαυτό μας». «Η πραγματικότητα είναι ότι η πορεία του κόμματος το τελευταίο εξάμηνο είναι φθίνουσα και μερίδιο ευθύνης έχει και ο πρόεδρος (…) Οσοι είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ευθύνη μας και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.