Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ονόματα στο τραπέζι για υποψήφιοι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας

Τα τρία ονόματα που έχουν συζητηθεί για την υποψηφιότητα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Τι συμβαίνει με τον δήμο Θεσσαλονίκης

Άγγελος Τόλκας, Γιάννης Αμανατίδης και Δώρα Αυγέρη. Αυτά είναι το ονόματα που βρίσκονται στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε μια συζήτηση για τους συνδυασμούς και τα ονόματα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές σε όλη την επικράτεια, χωρίς όμως να υπάρξει λευκός καπνός, καθώς οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν την Πέμπτη 12 Ιουλίου, οπότε η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει ξανά με επίκεντρο τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, έως και το Σαββατοκύριακο που θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είχε παίξει δυνατά το όνομα του πρώην βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη για το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και της πρώην βουλεύτριας Β' Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη. Στη χθεσινή προστέθηκε και αυτό του πρώην βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα.

Οι τελικές κρούσεις στους υποψηφίους αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα ή/και αύριο ώστε να διερευνηθούν και οι προθέσεις τους, ώστε να καταλήξουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην απόφασή τους. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη. Η παράταξη είχε λάβει 11,48%, εκλέγοντας οκτώ περιφερειακούς συμβούλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Αμανατίδης από το 2012 έως και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών. Στις τελευταίες εκλογές, λόγω της απώλειας της 4ης έδρας στην εκλογική του περιφέρεια από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχασε την έδρα.

Η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη ήταν βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Β' Θεσσαλονίκης από το 2019 έως και τις δεύτερες εκλογές του 2023, όταν λόγω της απώλειας της δεύτερης έδρας του κόμματος δεν εκλέχθηκε στη Βουλή. Ωστόσο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε συνολικά 10 μονάδες στις εκλογές του Μαΐου στην περιφέρειά της, η ίδια κατάφερε να ανεβάσει τους σταυρούς της κατά 2.125.

Ο Άγγελος Τόλκας προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχοντας διατελέσει βουλευτής του στην Ημαθία από το 2009 έως τις δεύτερες εκλογές του 2012. Στη συνέχεια, το 2019, ορίστηκε υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019. Στις εκλογές του Ιουνίου παρότι ήρθε πρώτος σε ψήφους δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Τι συμβαίνει με τον δήμο Θεσσαλονίκης

Στάση αναμονής τηρείται για την υποψηφιότητα που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστό πως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στα κεντρικά όργανα εδώ και καιρό τον υποψήφιο δήμαρχο Άκη Σακισλόγλου. Αντίστοιχα, και αυτός έχει εκφράσει την επιθυμία του για στήριξη από το κόμμα.

Όμως, η υπόθεση... κολλάει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στα κεντρικά όργανα. Πριν προκύψει στασιμότητα λόγω των εκλογών και της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν σκέψεις, κεντρικά, για διεύρυνση-σύμπραξη της υποψηφιότητας Σακισλόγλου με άλλους υποψηφίους της κεντροαριστεράς στην πόλη. Αυτή η προοπτική ενδεχομένως να ενισχυθεί έπειτα από τη σύμπραξη των παρατάξεων Πέγκα και Τρεμόπουλου.

Και σε αυτή την περίπτωση οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν έως το Σαββατοκύριακο.