Skip to main content

Σύστημα παρακολούθησης της παράκτιας ζώνης εγκατέστησε ο δήμος Καβάλας

Πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή OCEANCAST, ένα προηγμένο τεχνολογικό εργαλείο που παρέχει άμεσα και εύκολα πληροφορίες για τις μετεωρολογικές και υδρογραφικές συνθήκες

Ένα νέο πρότυπο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης αλιέων και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη, εγκατέστησε πριν από λίγες μέρες ο δήμος Καβάλας.

Πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή OCEANCAST, ένα προηγμένο τεχνολογικό εργαλείο που παρέχει άμεσα και εύκολα πληροφορίες για τις μετεωρολογικές και υδρογραφικές συνθήκες που επικρατούν κάθε ώρα της ημέρας στην παράκτια ζώνη του θαλάσσιου κόλπου στα όρια του δήμου Καβάλας. Η εφαρμογή αυτή είναι συμβατή για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και φορητές συσκευές, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να λαμβάνει online πληροφορίες.

Η OCEANCAST αποτελεί έναν πολύτιμο σημαντικό εργαλείο τόσο για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς όσο και για την παράκτια κοινότητα της περιοχής. Προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, τις ωκεανογραφικές παραμέτρους και την πρόβλεψη του καιρού διευκολύνοντας τους αλιείς να προγραμματίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Image

Το σύστημα αυτό βασίζεται σε τεχνολογικά προηγμένους αισθητήρες, στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) και στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, παρουσιάζοντας με εύκολο τρόπο πλήθος περιβαλλοντικών παραμέτρων για την ατμόσφαιρα και τη θάλασσα.

Ειδικότερα, συλλέγει δεδομένα και προγνώσεις σε πραγματικό χρόνο για τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα: α) Από διεθνείς βάσεις δεδομένων β) από τους θαλάσσιους σταθμούς παρακολούθησης των συνθηκών (σταθμοί Παληού και Περιγιαλίου) γ) από τον μετεωρολογικό σταθμό στο 7ο δημοτικό σχολείο (χερσόνησος της Παναγίας).

Εκτός των παραπάνω, το OCEANCAST βοηθά στην αντιμετώπιση και μιας σειράς προβλημάτων όσων αφορά τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, όπως είναι:

- Η παράκτια διάβρωση, ειδικά των ακτών υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

- Η εμφάνιση φαινομένων ευτροφισμού και υπέρμετρης ανάπτυξης φυτοπλαγκτονικών οργανισμών στην θάλασσα ως συνέπεια της συνεχούς και αυξημένης προσφοράς θρεπτικών αλάτων.

- Οι ακραίες θύελλες που μεταφέρουν υψηλή κυματική ενέργεια προς την ακτογραμμή προκαλώντας βλάβες στις παράκτιες κατασκευές.

Παράλληλα, το OCEANCAST συμβάλλει αποτελεσματικά:

- Στην ασφάλεια των αλιέων, των θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών αλλά και των τουριστών που μισθώνουν σκάφη θαλάσσιας αναψυχής.

- Στη γνώση των ρευμάτων για την κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς ρύπων, π.χ. μικροπλαστικά, πετρελαιοκηλίδες, κλπ.

- Στον καλύτερο σχεδιασμό των παράκτιων τεχνικών έργων που θα κατασκευαστούν αναγκαστικά τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το σύστημα αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας του δήμου Καβάλας με το εργαστήριο οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα Μονοταμειακού CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ - ΟΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020».

Πηγή/Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ