Skip to main content

Σύστημα της Τράπεζας Πειραιώς αχρήστεψε 43.000 ευρώ που λήστεψαν από ATM στη Φθιώτιδα (φωτο)

Τα χρήματα βάφτηκαν με έντονο μελάνι με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί η λεία των ληστών

Με βαμμένα και άχρηστα χαρτονομίσματα, σύμφωνα με ενημέρωση της Τράπεζας Πειραιώς, έφυγαν οι ληστές, που τα ξημερώματα του Σαββάτου ανατίναξαν το ΑΤΜ της τράπεζας, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο σε σούπερ μάρκετ, στο Μαρτίνο της Φθιώτιδας, αφού η λεία τους -περί τις 43.000 ευρώ- ήταν πράσινα, μοβ, κόκκινα και μαύρα 50ευρα και 20ευρα.

Image

Αυτό οφείλεται στο Intelligent Banknote Neutralisation System (IBNS), το λεγόμενο έξυπνο σύστημα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων, με το οποίο εφοδιάζει τα ATM η Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι οι απόπειρες των ληστειών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες σε αποτυχία, καθώς η παραβίαση ενός ΑΤΜ με οποιοδήποτε τρόπο, θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό και τα χαρτονομίσματα βάφονται, γίνονται άχρηστα και δεν «περνάνε» πουθενά. Μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο, είναι το έντονο μελάνι που χρησιμοποιείται και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια, ενώ δεν καθαρίζεται. Με αυτό το έξυπνο σύστημα, σημειώνεται, η τράπεζα εξουδετερώνει την αξία της λείας και άρα το κίνητρο για την κλοπή.

Image

Το ΑΤΜ στο Μαρτίνο ήταν εξοπλισμένο με το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει με όλα τα ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς, και έτσι οι δράστες έφυγαν στην ουσία με άδεια χέρια, αφού τα χαρτονομίσματα ήταν βαμμένα και επομένως άχρηστα.

Image