Skip to main content

SZ: Η Ρωσία προωθεί τη διαίρεση του ΝΑΤΟ

Ως ομολογία ανικανότητας της Δύσης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις στη βόρεια Συρία ερμηνεύει ο γερμανικός τύπος τη συμφωνία του Σοτσι.

Η διπλωματική νίκη που κατήγαγε η Ρωσία στο ζήτημα της βόρειας Συρίας με τη συμφωνία του Σότσι συνεχίζει να «πονά» γερμανούς σχολιαστές. Ίσως επειδή ο πρόεδρος Πούτιν άφησε να εκτεθεί ακόμη περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης η «γύμνια» της ΕΕ ως υπολογίσιμου διεθνούς παράγοντα στον τομέα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

«Ανίκανοι οι Ευρωπαίοι»

Για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δύο είναι οι πραγματικοί νικητές στο Σότσι, το καθεστώς Ασάντ και η Ρωσία. «Ο Πούτιν έφερε εις πέρας αυτό που ξεκίνησε το 2015 με στρατιωτική εισβολή και συνέχισε μέσω της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα μαζί με την Τουρκία και το Ιράν» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Ο ρώσος πρόεδρος καθιέρωσε και πάλι τη Ρωσία ως αναπόφευκτο παράγοντα ισχύος στην Εγγύς Ανατολή.  Έδειξε τα όρια της ισχύος τους στα σουνιτικά κράτη του Κόλπου, στους Ευρωπαίους και κυρίως στις ΗΠΑ. Πρόσδεσε την Τουρκία στο άρμα της και προωθεί τη διαίρεση του Νάτο». Για τον γερμανό αρθρογράφο η διπλωματική νίκη του Πούτιν στη βόρεια Συρία έχει επιπτώσεις και σε άλλα επίπεδα.

«Στην Εγγύς Ανατολή ο καθένας αντιλαμβάνεται πλέον πόσο λίγο πρέπει να εμπιστεύεται τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ» υπογραμμίζει. «Η υποδοχή του Πούτιν σαν να ήταν τσάρος από τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μιλά από μόνη της. Το Ισραήλ, ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, διαπραγματεύεται εδώ και καιρό τα συμφέροντα ασφάλειάς του στη Συρία με το Κρεμλίνο. Αλλά και η Αίγυπτος το παίζει τελευταία δίπορτο. Εκτός από τη Ρωσία το κενό καλύπτεται από την Κίνα. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι, που η Εγγύς Ανατολή και η βόρεια Αφρική βρίσκονται στην γειτονιά τους, κάθονται όπως ένα ιππότης με τραγική μορφή: χωρίς ιδέες, χωρίς πράξεις, χωρίς δύναμη».

Για «συνθηκολόγηση της Δύσης» κάνει λόγο και ο σχολιαστής της Welt του Βερολίνου. «Στο εξής ο Πούτιν κρατά όλα τα νήματα στο χέρι του και μπορεί να ορίζει την τύχη της Συρίας» επισημαίνει η εφημερίδα. «Υπό τη δική του εποπτεία θα μπορούν οι ηγέτες στη Δαμασκό, την Τεχεράνη και την Άγκυρα να εγείρουν ανενόχλητοι αξιώσεις στη Συρία και να διαπραγματεύονται μεταξύ τους. Η Ουάσιγκτον σε αυτήν τη συγκυρία δεν παίζει κανένα λόγο και ακόμη λιγότερο οι Ευρωπαίοι, που αποδείχθηκαν επιπλέον και ανίκανοι».

Φοιτητές ως πηγή οικονομικών εσόδων

Στη Βόρεια Κύπρο εκτός από τον τουρισμό τα διεθνή φοιτητικά προγράμματα ανήκουν στις βασικότερες πηγές εσόδων. Σχετικό ρεπορτάζ έκανε επί τόπου δημοσιογράφος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung, περιγράφοντας τις εντυπώσεις του. Καταρχήν ότι η κοινωνία έχει κοσμικά χαρακτηριστικά, οι γυναίκες δεν φορούν μαντίλες και ότι στις μεγάλες πόλεις συναντά κανείς πολλούς φοιτητές από χώρες της Αφρικής. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας η μη αναγνωρισμένη διεθνώς βόρεια Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών στον κόσμο. Οι φοιτητές σπουδάζουν στα πανεπιστήμια στα αγγλικά αλλά πληρώνουν τα δίδακτρα σε ευρώ λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής της τουρκικής λίρας και τα ενοίκια τις περισσότερες φορές σε λίρες Βρετανίας. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει:

«Επειδή τα πανεπιστήμια έχουν άδεια από την τουρκική υπηρεσία αναγνώρισης Yödek δεν υπάρχουν δυσκολίες διεθνούς αναγνώρισης των πτυχίων παρά το καθεστώς παρία της Βόρειας Κύπρου. Το πρόβλημα υπάρχει σε ένα άλλο επίπεδο, επειδή πολλοί φοιτητές φτάνοντας στο νησί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτό το καθεστώς…….  Η Βόρεια Κύπρος είναι αδιέξοδο. Ναι μεν οι μεθοριακές διαβάσεις προς τη Δημοκρατία της Κύπρου έχουν ξανανοίξει, αλλά οι όροι χορήγησης βίζας για χώρα της ΕΕ είναι αυστηροί. Απ΄ευθείας πτήσεις και φέριμποτ υπάρχουν μόνο προς την Τουρκία, αλλά και γι αυτό το ταξίδι χρειάζεται μια επιπλέον βίζα …Για πολλούς φοιτητές η άφιξη στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο ισοδυναμεί με σοκ», σημειώνει ο Ελβετός απεσταλμένος. «Ιδιαίτερα όσοι χρεώθηκαν στην πατρίδα τους για το ταξίδι, προσγειώνονται συχνά σε ένα καινούργιο περιβάλλον βίας και εγκληματικότητας. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι λιγότεροι που θεωρούν ότι η φοιτητική βίζα αποτελεί εφαλτήριο προς την Ευρώπη ή απλά μια δυνατότητα να ξεφύγουν από τα προβλήματα στη χώρα τους». Η εφημερίδα περιγράφει κρούσματα φυλετικών διακρίσεων σε βάρος Αφρικανών και γενικότερα εντυπώσεις του πληθυσμού, όπως το ότι όλες οι Αφρικανές είναι ιερόδουλες. Προβλήματα που επηρεάζουν και τη φοιτητική ζωή παρά το ότι τα πανεπιστήμια συνεχώς πληθαίνουν, γιατί αντιμετωπίζονται ως ένας πολύ σημαντικός οικονομικός παράγων από μια χώρα που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την Τουρκία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle