Skip to main content

Τ. Μπιρμπίλη: Πιλοτικό το ν/σ για τα καμένα της Αττικής

Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του προβλήματος της αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της Αττικής και η αποτροπή της αυθαίρετης δόμησής τους.
Νομοσχέδιο «πιλότο» χαρακτήρισε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προστασίας προστασίας των καμένων εκτάσεων του Λεκανοπεδίου η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία εκτίμησε πως η εφαρμογή του θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Φιλοδοξούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα κυρώσει δασικό χάρτη και ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε κυρώσει τους δασικούς χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων της Αττικής», υπογράμμισε η κυρία Μπιρμπίλη ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της Αττικής και η αποτροπή της αυθαίρετης δόμησής τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στις περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, τόσο στις εντός σχεδίου όσο και στις εκτός - με εξαίρεση για τα νόμιμα υφιστάμενα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και τα δημόσια έργα που έχουν χωροθετηθεί. Σημειώνεται, ωστόσο, πως όσοι έχουν βγάλει οικοδομική άδεια, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες, θα υποστούν τον επιτόπιο έλεγχο ειδικά συστηνόμενης τριμερούς Επιτροπής, για την νομιμότητά της.

Η υπουργός διευκρίνισε πως με το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί στηναντιμετώπιση του προβλήματος της δασοπροστασίας συνολικά, κάτι για τοοποίο, όπως είπε, πρόκειται να έρθει νέος νόμος-πλαίσιο στο μέλλον. «Φέραμετο νομοσχέδιο μόνον για την Αττική, για να δώσουμε το σήμα ότι δενμπορεί να ανεχόμαστε τον φαύλο κύκλο των πυρκαγιών και τωνοικοπεδοποιήσεων. Έπρεπε να φέρουμε ένα σχέδιο νόμου άμεσα, για ναπροφυλαχθούμε το συντομότερο δυνατόν, από αυτά που πολύ πιθανώς νασυνέβαιναν στην Α. Αττική υπό την πίεση της αυθαίρετης δόμησης. Είναιγια μας πρόκληση να αποδείξουμε ότι αυτά που νομοθετούμε μπορούν ναγίνουν στην πράξη», ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη.

Τα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν τις καλές προθέσεις της υπουργού - όχι ωστόσο χωρίς σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων.

Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης (ΝΔ), υπενθύμισε την ύπαρξη επί διετία, νόμου που ορίζει την άμεση σύνταξη πρωτοκόλλων κατεδάφισης και παραχρήμα εκτέλεσής τους, για τα αυθαίρετα που προβάλλουν σε καμένες εκτάσεις για όλη την Ελλάδα - και όχι μόνον για την Αττική.