Skip to main content

Τα 10+1 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Ανάπλαση Επταπυργίου, Βρεφονηπιακός Πεύκων και ενεργειακή αναβάθμιση Κολυμβητηρίου από τα πιο εμβληματικά έργα

 

Σειρά μεγάλων έργων του δήμου Νεάπολης-Συκεών με σημαντικότερο όλων την ανάπλαση της Επταπυργίου αφού αφορά περίπου το 1/5 της δημοτικής έκτασης βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλες τις δημοτικές ενότητες και προχωρούν μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, πως κανένα έργο δεν ήταν προεκλογικό και καμία απόφαση δεν λαμβάνεται από την διοίκηση του δήμου προς άγρα ψήφων ή για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων». Σε ανάλογο κλίμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, τονίζει πως τα ίδια τα υπό εξέλιξη έργα είναι η απάντηση σε όσους συνηθίζουν να αποδίδουν σε προεκλογικά κίνητρα το ότι στο δήμο μας δεν υπάρχει παύση εργασιών πριν τις κάλπες».

Ακολουθεί η περιγραφή 11 έργων

Ανάπλαση Επταπυργίου: H ανάπλαση της οδού Επταπυργίου, παράπλευρων οδών και πάρκων έχει αρχίσει από μικρούς κάθετους δρόμους στην Επταπυργίου σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες της περιοχής έτσι ώστε να μην επηρεάσει την αγορά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, η ανάπλαση που αφορά τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου και των 50 κάθετων οδών της, της οδού Καρόλου Κουν και τμήματος της οδού Ρήγα Φεραίου έχει ξεκινήσει από τις κάθετες στην Επταπυργίου οδούς στις οποίες τα έργα εξελίσσονται. Συγκεκριμένα πέντε συνεργεία έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται παράλληλα ενώ ο δήμος επιμένει στην εγκατάσταση επιπλέον συνεργείων για να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το έργο. Αυτή τη στιγμή τα έργα εξελίσσονται στις οδούς Λασσάνη, Ιερολοχιτών, Φιλικής Εταιρείας, Μουργκάνας, Μυκηνών, Παπανικολή, Τεπελενίου, Τσαρουχά, Παναγούλη, Περαίας. Υπενθυμίζεται πως η ανάπλαση περιλαμβάνει την ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και των νησίδων και την προσαρμογή τους για την ασφαλή κίνηση των ΑμεΑ, την υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ και την τοποθέτηση νέου δικτύου φωτισμού, την εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, την κατασκευή φωτιζόμενων διαβάσεων, την τοποθέτηση έξυπνων στάσεων αστικής συγκοινωνίας, την ανακατασκευή 5 πάρκων της περιοχής, την προσθήκη ζωνών πρασίνου και τη φύτευση 11.000 δένδρων θάμνων και φυτών. Το έργο με προϋπολογισμό 15.740.000 € δημοπρατήθηκε το 2021 και μετά από μια τριετή ταλαιπωρία ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών μεταξύ των εργοληπτικών εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και ξεκίνησε η κατασκευή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ενεργειακή αναβάθμιση Κολυμβητηρίου: Βασικό στοιχείο και πυρήνας του έργου προϋπολογισμού 1.470.000 ευρώ το οποίο θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι η εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) η οποία με τη λειτουργία της θα περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της συγκεκριμένης αναβάθμισης στην πιο ενεργοβόρα δομή του δήμου εξαιτίας της φύσης της λειτουργίας της (να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι εξυπηρετεί ημερησίως 570 άτομα μεταξύ των οποίων και μέλη αθλητικών σωματείων) είναι η εξοικονόμηση πόρων για το δημοτικό ταμείο, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ’ επέκταση του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και ο έλεγχος των εκπομπών των αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Βρεφονηπιακός Σταθμός Πεύκων: Ένας πρότυπος βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός-στολίδι για την ευρύτερη περιοχή θεμελιώθηκε τον Σεπτέμβριο στα Πεύκα στην οδό Αγίας Τριάδος (γωνία με Παπάφη) από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη δομή προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ και δυναμικότητας 170 παιδιών από 6 μηνών έως 4,5 ετών. Η χρηματοδότηση είναι είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ο δήμος συνεργάστηκε με την Αναπτυξιακή Μείζονος Θεσσαλονίκης για την μελετητική ωρίμανση του έργου (αφού είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2019 και η μελέτη από την αρμόδια αντιδημαρχία) από τον Μάρτιο του 2020 ενώ για να εγκριθεί μία μικρή παρέκκλιση στο εσωτερικό του κτιρίου από το αρμόδιο υπουργείο πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια (Ιούλιος 2020 ή αίτηση, Απρίλιος 2022 η έγκριση). Ο βρεφονηπιακός-παιδικός σταθμός των Πεύκων θα διαθέτει θερμομόνωση, ηχομόνωση και εξελιγμένο σύστημα πυρασφάλειας. Όλος ο εξοπλισμός, η επίπλωση, τα κρεβατάκια, τα τραπέζια, οι παιδικοί πάγκοι καθώς και η παιδική χαρά στον αύλειο χώρο αλλά και τα παιδικά παιχνίδια για τους εσωτερικούς και τον εξωτερικό χώρο προβλέπονται και περιγράφονται λεπτομερώς από τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές που ισχύουν διεθνώς.     

Κατασκευή σχολικού συγκροτήματος 1ου και 5ου δημοτικών σχολείων –νηπιαγωγείων και κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην οδό Αυγερινοπούλου στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλή Θέα»: Η εκπόνηση των μελετών του έργου είναι σε εξέλιξη, με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και 12.000.000 ευρώ που έχουν δεσμευτεί ήδη από τον δήμο. 

Κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων 1ου ΕΠΑΛ Συκεών, 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων και 7ου Νηπιαγωγείο Πεύκων: Ο προσωρινός ανάδοχος των έργων έχει ήδη αναδειχθεί, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου, την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών. Η κατασκευαστική περίοδος ορίστηκε στα δύο χρόνια.

Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο (Επταπυργίου): Το νέο πολυώροφο Δημοτικό Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο στην οδό Επταπυργίου παραδόθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2022. Η κατασκευή του είχε προϋπολογισμό περίπου 5.200.000 € με αποκλειστική χρηματοδότηση από το δημοτικό ταμείο, είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα ενώ ο εξοπλισμός του συνεχώς συμπληρώνεται και αναβαθμίζεται.                                         

Ασφαλτοστρώσεις-πλακοστρώσεις 100 και πλέον δρόμων του δήμου προϋπολογισμού  6.500.000: Το έργο αφορά ασφαλτοστρώσεις οδών, πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, τσιμεντοστρώσεις - κυβολιθοστρώσεις οδών, κρασπεδώσεις, διανοίξεις και εργασίες αστικής αναβάθμισης σε όλες τις δημοτικές ενότητες με 1.000 και πλέον φυτεύσεις, επισκευές και συντηρήσεις οδών, πεζοδρόμων, κλιμάκων, πεζοδρομίων κλπ. Παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια για δημιουργία ραμπών πρόσβασης για ΑμεΑ, τοποθέτηση ηχητικού προειδοποιητικού σήματος σε σηματοδότες, τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια.

Ανακατασκευή 16 παιδικών χαρών και κατασκευή 2 νέων: Πρόκειται για έργο το οποίο δημοπρατήθηκε το 2022 και αφορά συνολικά 18 παιδικές χαρές σε ολόκληρο τον δήμο με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και αποκλειστική χρηματοδότηση από το δημοτικό ταμείο. Έχει ήδη ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος και μετά τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα αναμένεται να ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος και να αρχίσουν οι εργασίες με στόχο την παράδοση τους για χρήση ως το καλοκαίρι του 2024. Το έργο καθυστέρησε εξαιτίας συνεχών προσφυγών και ενστάσεων. Πρόκειται για τις εξής παιδικές χαρές: (Δενδροφυτεία, Ζαΐμη, Ρήγα Φεραίου-Σαλαμίνος, Περδίκα- Σαπουτζόγλου, Ρήγα Φεραίου-Ηπείρου-Χατζούδη, Π. Μελά- Μακεδονομάχων, Κολοκοτρώνη-Αρχιμήδους, Παπαναστασίου, Μυκηνών- Κοντόσογλου, Υψηλάντου-Ρήγα Φεραίου, Ρήγα Φεραίου-Σουλίνη, Δαβάκη- Αγίου Βασιλείου, Κομνηνών-Σκαρίμπα, Τραπεζούντος-Αριστείδου, Φιλίππου-Τραπεζάνογλου, Β. Ηπείρου Καποδιστρίου).

Ανάπλαση πέντε πάρκων στη δημοτική ενότητα Συκεών. Το έργο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των μελετών και των τευχών δημοπράτησης με στόχο να δημοπρατηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 1.350.000 ευρώ εκ των οποίων τα 660.000 προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα από το δήμο.

Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού αλλάζει από συμβατικό σε led: Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ αφορά στην αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού δρόμων και κοινόχρηστων χώρων με LED. Ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς μειώνει την κατανάλωση, άρα και τη ζήτηση, οπότε  περιορίζεται στο 50% το ενεργειακό αποτύπωμα και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Μεγάλα έργα αθλητισμού με ανακατασκευές αθλητικών χώρων: Ανακατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Ανοιχτού Θεάτρου «Μάνος Κατράκης» στην Καρόλου Κουν και ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Μικράς Ασίας στα Πεύκα με προϋπολογισμό 986.000 ευρώ. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή σε: 5Χ5 γήπεδο στην οδό Σμύρνης στα Πεύκα, 9Χ9 στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, Κλειστό γυμναστήριο της οδού Γεννηματά, Κλειστό γυμναστήριο Πεύκων, ΔΑΚ Συκεών (ανοιχτό και κλειστό) Κλειστό γυμναστήριο Επταπυργίου (εντός του 1ου Λυκείου) με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το 5χ5 της λεωφόρου Παπανδρέου και ήδη παραδόθηκε σε χρήση.