Skip to main content

Τα συνθήματα των οπαδών της Βαρντάρ και οι ψήφοι στο Ουράνιο Τόξο

Ορισμένα από τα συνθήματα των Σλάβων στο κέντρο των Σκοπίων ήταν "Θάνατος στους Σιπτάρους", "Καταραμένοι Σιπτάροι", "Νεκρός Σιπτάρ, καλός Σιπτάρ".

Για την απάλειψη των άρθρων 150 και 151 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το πρώτο τη "Νόθευση αποδεικτικών" και το δεύτερο την "Κατάχρηση πληρεξουσιότητας", νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι η πλήρης απάλειψη αποσκοπεί στο να προστατευτούν άτομα που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις για τη "Συμφωνία των Πρεσπών" και τα οποία δεν προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μια άλλη προσέγγιση είναι πως ενδέχεται η διαγραφή των άρθρων αυτών να αποσκοπεί και στο να καλυφθούν ευθύνες σχετικές με τη διαπραγμάτευση του τρίτου Μνημονίου. Φεύγοντας, τακτοποιούν όλα όσα έπραξαν σε βάρος του λαού.

Αλλά, αφήνουν και μια δημοσιονομική βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση, της τάξεως περίπου των 4,75 δισ. ευρώ στα θεμέλια του φετινού και του επόμενου Προϋπολογισμού. Αυτοί είναι οι πολιτικοί του "ηθικού πλεονεκτήματος".

Εκεί στο Ουράνιο Τόξο, που μας μιλούσαν για εκατοντάδες χιλιάδες καταπιεσμένους "μακεντόνσκι", πώς γίνεται και πήραν 6.000 ψήφους; Οι άλλοι… καταπιεσμένοι πού πήγαν;

Η σλαβική ομάδα χάντμπολ "Βαρντάρ" ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι δρόμοι των Σκοπίων πλημμύρισαν από χιλιάδες οπαδούς που βγήκαν για να γιορτάσουν τον τίτλο. Όπως αποδείχθηκε, γράφει ο σκοπιανός Τύπος, δεν πήγαν απλά να συναντήσουν την ομάδα τους, αλλά προχώρησαν παραπέρα, φωνάζοντας προσβλητικά συνθήματα κατά των Αλβανών.

Ορισμένα από τα  συνθήματα των Σλάβων στο κέντρο των Σκοπίων ήταν "Θάνατος στους Σιπτάρους", "Καταραμένοι Σιπτάροι", "Νεκρός Σιπτάρ, καλός Σιπτάρ" και "Καθαρίστε τη Μακεδονία", τα φώναζαν επί ώρες ρυθμικά στην πλατεία.

Το κυρίαρχο όμως σύνθημα ήταν "Πάντα Μακεδονία, ποτέ Βόρεια Μακεδονία". Η επίθεση εναντίον των Αλβανών έγινε, επειδή με τις ψήφους των Αλβανών έγιναν οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Που είναι βέβαια επουσιώδεις, αλλά οι μακεδονίζοντες Σλάβοι, δεν θέλουν ούτε αυτές.

Η Γερμανία, την Τετάρτη, απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για αποζημιώσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό. Ο Τσίπρας, 3,5 χρόνια δεν απαίτησε αποζημιώσεις, αλλά τις θυμήθηκε παραμονές εκλογών.

Γνωρίζοντας βέβαια, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αίσια έκβαση. Αν αρχίσει η Γερμανία να δίνει αποζημιώσεις, θα ξεσηκωθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Πολωνία. Όλοι οι Γερμανοί να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους, τα λεφτά δεν φτάνουν. Αλλά, ας παραμυθιάζουν πάλι τους Έλληνες.

Η δε υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, φαίνεται ότι δεν διαβάζει ούτε την "Αυγή". Τόνισε ότι μετά το 1995 είναι η πρώτη φορά που επιδίδεται ρηματική διακοίνωση με τις αξιώσεις του ελληνικού κράτους. Στην εφημερίδα του κόμματός, της 8 Ιουλίου 2014, αναγράφεται ότι «το ελληνικό ΥΠΕΞ -με τον υπουργό Ευ. Βενιζέλο- απάντησε με ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο υπουργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, έκανε δηλώσεις με τις οποίες δεν συμφωνούσε.Και εξεπλάγησαν οι πάντες, με την "εχθρική" στάση της Ελλάδας κατά της Κύπρου, για ένα θέμα που μπορούσε να λυθεί με επιχειρήματα.

Η μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στους κρατικούς θεσμούς της Αλβανίας, φαίνεται από το γεγονός ότι από τους 140 δικαστές στη χώρα, οι 88 απερρίφθησαν ή παραιτήθηκαν οικειοθελώς, μη μπορώντας να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.