Skip to main content

Τα αρώματα στη Θεσσαλονίκη, τα τροχόσπιτα στη Χαλκιδική και οι συγκοινωνίες από άλλο... ανέκδοτο

Η Χαλκιδική που γέμισε με τροχόσπιτα, τα αρώματα στη Θεσσαλονίκη και οι ζηλευτές ευρωπαϊκές συγκοινωνίες

Της… αποκαθηλώσεως σήμερον. Μη κοιτάτε τα ημερολόγια και δη τα εκκλησιαστικά γιατί δεν αναφερόμαστε στα του Πάσχα. Στις αποκαθηλώσεις των πινακίδων – σημειωμάτων που αναρτούν στις βιτρίνες τους πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως καταστηματάρχες και ενημερώνουν πως ανοίγουν σήμερα 21 Αυγούστου. Αποκαθηλώνονται τα σημειώματα. Με το καλό λοιπόν. Βέβαια μετεωρολογικά κι αυτή η εβδομάδα θα θυμίζει μέσα Ιούλη, τότε που ο υδράργυρος χτυπούσε ταβάνι. Είπαμε άλλο το μετεωρολογικό κι άλλο το κανονικό ημερολόγιο, ακόμη κι αν είναι όπως αυτά που κρεμούσαν οι δικοί μας στον τοίχο κι από πίσω μεριά τη μια χρόνια είχε ποιηματάκια και την άλλη συνταγές μαγειρικής. Α, κι επειδή είπαμε για συνταγές, η στήλη σας θυμίζει πως από εδώ και πέρα μαγειρεύεται το πιάτο με τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανεβαίνει στη ΔΕΘ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ως πρωθυπουργός. Για τα καρυκεύματα, μείνετε συντονισμένοι. Σήμερα πάντως το μενού για τον κ. Μητσοτάκη έχει τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και βέβαια από αυτήν θα λείπει, -δεν του στείλαμε και πρόσκληση για τα Μπελερι-κά- ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Η πόλη άδεια, αλλά τα αρώματα γεμίζουν

«Άδεια η πόλη, πού πήγαν όλοι;». Αυτός ο στίχος του μοναδικού Χρήστου Κυριαζή που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποτυπώνουν επακριβώς τις μεγαλουπόλεις (βλ. Θεσσαλονίκη) τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου. Βλέπεις τους ξεχασμένους εργαζόμενους και μερικούς τουρίστες που κάνουν city break στην άδεια μέχρι τώρα αλλά καυτή μας Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει, άλλωστε, άλλη περίοδος του χρόνου που νεκρώνουν όλα στην πόλη. Και ενώ όλα μπαίνουν... στον πάγο την εβδομάδα κυρίως που μας άφησε, υπάρχει ένα μαγαζί έξω από το οποίο δεν παύει ποτέ κανείς να βλέπει ουρές. Ο λόγος, για το «Αρωματοπωλείον» στη Φράγκων, που χρονολογείται από το μακρινό 1958. Όποιος περνάει, όπως δείχνει και η φωτογραφία μας την περασμένη Παρασκευή, από εκεί θα έχει σίγουρα προσέξει πως πρόκειται για ένα κατάστημα που σχεδόν ποτέ δεν μένει χωρίς κάποιον να αναμένει καρτερικά για ένα μπουκαλάκι άρωμα. Φαίνεται πως η ευεξία παραμένει, ευτυχώς, προτεραιότητα...

Image


Γέμισε τροχόσπιτα η Χαλκιδική 

Μέσω του οδικού τουρισμού επανέκαμψαν οι Τούρκοι, δυναμικά, το φετινό καλοκαίρι στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύοντας τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Μεταξύ  αυτών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να έρθουν με τα τροχόσπιτα τους για μερικές ημέρες χαλάρωσης, προτιμώντας κυρίως τη Χαλκιδική και την Πιερία. Άλλοι πάλι για περισσότερη δροσιά επέλεξαν υψηλότερα υψόμετρα, όπως αυτά της Πίνδου. Όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές το 50% όσων έρχονται στη χώρα μας με τα τροχόσπιτα τους επιλέγουν τη Χαλκιδική καθώς είναι γνωστή για τα οργανωμένα κάμπινγκ της. Για κάποιους ο τουρισμός αυτοκινούμενων  τροχόσπιτων θα μπορούσε να συμβάλει, υπό προϋποθέσεις και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρχει κατανάλωση και εκτός του αυτοκινούμενου «εξοχικού» ώστε και οι τοπικές αγορές να ενισχυθούν. Και προπάντων να μην υπάρχει το φαινόμενο της ελεύθερης κατασκήνωσης που συναντάται έντονα στη Σιθωνία.

Συγκοινωνίες που ούτε στον ύπνο μας δεν βλέπουμε εδώ

Έτη φωτός μπροστά.... Υβριδικά λεωφορεία, τραμ, υπόγειος σιδηρόδρομος, ποδήλατα, ελάχιστα αυτοκίνητα και πεζοί συνθέτουν σκηνικό των μετακινήσεων στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στο Μόναχο, τη Νυρεμβέργη, τη Χαϊδελβέργη, το Στρασβούργο. Αστικός ιστός με μεγάλες πλατείες, άψογα διατηρημένα κτήρια και μνημεία που αναδεικνύουν την ιστορία των περιοχών, πάρκα, δέντρα, λουλούδια, και χώροι προσβάσιμοι και φιλικοί για όλους δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου χαίρεσαι να, επισκέπτεσαι, να ζεις και να εργάζεσαι.

 

Image

 

Με μια ματιά γίνεται αντιληπτό ότι ο σεβασμός του δημοσίου χώρου είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εύρυθμη λειτουργία των πάντων. Καταστήματα εστίασης με συγκεκριμένα αριθμό τραπεζοκαθισματων στον εξωτερικό χώρο, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων με ηλεκτρικούς φορτιστές και απουσία σκουπιδιών δημιουργούν μια αίσθηση ευταξίας που κάνεις δεν θέλει να διαταράξει.

Αυτοκινητόδρομοι με 4 λωρίδες κυκλοφορίας, μεγάλα πάρκινγκ στάθμευσης, όπου το κάθε όχημα έχει τη δική του θέση, δέντρα κλάδεμα σε απόλυτη συμμετρία είναι μερικά ακόμη χαρακτηριστικά του τρόπου που αντιλαμβάνονται στο εξωτερικό τις μετακινήσεις. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο η κατασκευή γεφυρών για τα ζώα του δάσους πάνω από τους
αυτοκινητόδρομους έτσι ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια από την μια πλευρά του Μελανά Δρυμού στην άλλη.

 

Image

 

Κερασάκι στην τούρτα η έφιππη αστυνομία που τη συναντάς σε κάποιες περιοχές. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που όσοι Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό συναντούν και τουλάχιστον προβληματίζονται όταν τα συγκρίνουν με την πραγματικότητα στη χώρα μας και δη στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη.