Skip to main content

Τα δύο μεγαλύτερα ρήγματα της Θεσσαλονίκης και η επικίνδυνη άγνοια

Σε ποια σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος βρίσκονται τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα και ποιες περιοχές είναι επιρρεπείς σε ρευστοποιήσεις εδαφών

Δύο είναι τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστα, τόσο σε ό,τι αφορά τη γεωμετρία τους όσο και το μέγεθος του σεισμού που δύνανται να δώσουν. Πρόκειται για το ρήγμα του Ανθεμούντα, που βρίσκεται νότια του αεροδρομίου «Μακεδονία» (στην περιοχή Περαίας-Βασιλικών) και το ρήγμα Πυλαίας-Πανοράματος, τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη από γεωλόγους, με στόχο να προσδιοριστεί η συμπεριφορά τους και να τεθούν νέοι αντισεισμικοί κανόνες.

Η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με τα τεχνικά έργα τέθηκαν επί τάπητος σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να δοθούν απαντήσεις για τις επιπτώσεις των τοπικών ρηγμάτων στην καθημερινότητα της πόλης, να τεθούν τα όρια ανάμεσα στην επιστημονική πρόνοια και στην κινδυνολογία, να υπάρξει έγκυρη πληροφόρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατασκευή τεχνικών έργων, των μηχανικών και των άλλων επιστημόνων και βεβαίως να ενημερωθούν  υπεύθυνα οι πολίτες.

«Ο μηχανικός εφαρμόζει σήμερα αυτό που λέει ο αντισεισμικός κανονισμός, με ενιαίο συντελεστή είτε στην παραλία είτε στην πεδιάδα. Σήμερα δεν υπάρχει μικροζωνικές μελέτες, οι οποίες είναι αναγκαίες. Πρέπει να αρχίσει να συζητιέται η βελτίωση του αντισεισμικού μας κανονισμού όσον αφορά τα ενεργά ρήγματα και το πόσο επιδρούν», δήλωσε στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «όταν μιλάμε για ρήγμα δεν σημαίνει καταστροφή», ωστόσο τόνισε πως η επικινδυνότητα για τα παραπάνω ρήγματα προκύπτει από το γεγονός της άγνοιας για τα χαρακτηριστικά τους. «Όταν τα γνωρίσουμε καλά, πώς είναι, τι γεωμετρία έχουν, τι συμπεριφορά έχουν, πότε ενεργοποιήθηκαν τελευταία φορά, εάν έχουν μεγάλο διάστημα ενεργοποίησης, τότε θα είμαστε ήσυχοι. Όταν έχουμε άγνοια τότε είναι επικίνδυνα. Εδώ και 10-20 χρόνια μελετώνται αλλά όχι με εξειδικευμένες μεθόδους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την διδάκτορα Γεωλογίας, Άννα Ζερβοπούλου, το ρήγμα του Ανθεμούντα είχε δώσει το 1622 σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ στα Βασιλικά και μπορεί να δώσει τον ισχυρότερο σεισμό στην πόλη. Γ«ια το άλλο μεγάλο ρήγμα δεν γνωρίζουμε, λόγω του ότι είναι εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και χρειάζεται περισσότερη και εξειδικευμένη μελέτη», σημείωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, υπάρχουν περιοχές στη Θεσσαλονίκη που είναι επιρρεπείς σε ρευστοποιήσεις εδαφών και εντοπίζονται κυρίως σε ένα κομμάτι της παραλιακής ζώνης, στο Καλοχώρι και σε χαλαρά εδάφη στη λεκάνη του Ανθεμούντα.