Skip to main content

Τα έξι ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που θα μας απασχολήσουν το 2023

H Ελλάδα καλείται και πάλι να αποκρούσει προκλήσεις και επιθετικούς τακτικισμούς, να διατηρήσει δεσμούς αλλά και να δημιουργήσει νέους προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων

Μια δύσκολη χρονιά για τα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική πολιτική φεύγει και μια νέα χρονιά έρχεται. Οι προκλήσεις στη διεθνή αλλά και στην εγγύς σκακιέρα είναι πολλές και μεγάλες και η Ελλάδα καλείται και πάλι πάντα μέσα από τους νόμους και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να αποκρούσει προκλήσεις και επιθετικούς τακτικισμούς, να διατηρήσει δεσμούς αλλά και να δημιουργήσει νέους προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Με τη βοήθεια του διεθνολόγου, Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, προσπαθούμε να σταχυολογήσουμε τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπισε το 2022 η Ελλάδα αλλά και αυτά που θα μεταφερθούν στο νέο έτος.

Το πρώτο θέμα φυσικά είναι τα ελληνοτουρκικά.

«Έχουν διευρυνθεί τα θέματα -όχι που υπάρχουν- που θέτει η Άγκυρα. Εμείς εξακολουθούμε και αναγνωρίζουμε ως μόνο θέμα την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα (σ.σ. οριοθέτηση). Οι Τούρκοι έχουν βάλει πολλά θέματα. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά θα τα κουβαλάμε μαζί, πιθανολογώ και με τις απειλές της Άγκυρας» είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ένα άλλο θέμα είναι φυσικά το Κυπριακό «που δυστυχώς δεν έχει λυθεί» και είναι ένα «πρόβλημα πολύ σημαντικό που έχουμε με τους γείτονές μας» και το οποίο, όπως αναφέρει ο διεθνολόγος, «θα παραμένει για καιρό ακόμα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών με τη γείτονα Βόρεια Μακεδονία αποτελεί το τρίτο ζήτημα που μεταφέρεται στη νέα χρονιά καθώς «υπάρχουν διάφορα θέματα που έχουν προκύψει από τη συμφωνία».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία την έχουμε ξεχάσει, αναμένει κι από εμάς και από τη Βόρεια Μακεδονία κάποια νομοθετήματα. Δηλαδή η συμφωνία προβλέπει τα βασικά αλλά για κάποια επιμέρους θέματα προβλέπεται ότι όσο προχωρούν τα πράγματα θα πρέπει εμείς και οι γείτονές μας να προχωρήσουμε στην ψήφιση κάποιων νομοθετημάτων. Και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμες, δεν προχώρησαν στην ψήφιση εντός του 2022 ενώ θα έπρεπε να το είχαν κάνει και δεν έγινε κυρίως με ευθύνη των γειτόνων που καθυστέρησε να προχωρήσει κάποια νομοθετήματα αλλά κι εμείς δεν έχουμε προχωρήσει περιμένοντας τους γείτονες. Θα το βρούμε το θέμα μπροστά μας το 2023» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τη νέα χρονιά θα κουβαλήσουμε κι ένα τέταρτο θέμα, την εκκρεμότητα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Ιόνιο. «Το 2022 αποφασίσαμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να συνυπογράψουμε το λεγόμενο συνυποσχετικό. Πιθανολογώ ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που μπορεί να γίνει» είπε.

Πέμπτο θέμα, είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. «Φαίνεται ότι αναθερμαίνεται η σύνδεσή μας με αγωγό φυσικού αερίου που είχε εγκαταλειφθεί λόγω των ευρύτερων γεγονότων και άρα θεωρώ ότι πλέον με τη Βουλγαρία θα έχουμε μια ανάπτυξη των σχέσεών μας» ανέφερε.

Έκτο θέμα, οι σχέσεις της Ελλάδας με κράτη της Μεσογείου. «Πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τη στενή σχέση που έχουμε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Με την Αίγυπτο έχουμε μια εκκρεμότητα που πιθανολογώ θα κουβαλάμε για καιρό, την ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Να θυμίσω ότι έχουμε κάνει μερική οριοθέτηση στη Μεσόγειο με την Αίγυπτο και κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρωθεί. Φυσικά κουβαλάμε την εκκρεμότητα οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβυή και δυστυχώς θα βρούμε μπροστά μας και το 2023 το τουρκολιβυκό μνημόνιο» τόνισε.

Όσον αφορά την ευρύτερη εξωτερική πολιτική ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σφυρηλατεί σχέσεις με τις ΗΠΑ».

«Έχει λάβει σαφή θέση η Ελλάδα στο δυτικό στρατόπεδο, πιο σαφή από ό,τι παλιότερα, κι αυτό είναι μια συνθήκη που θα κληθεί να συνεχίσει να υπηρετεί και το 2023 και επίσης η εμβάθυνση της ΕΕ και η αναχαίτιση του τουρκικού αναθεωρητισμού από την Ευρώπη θα είναι ένα ζητούμενο για την ελληνική εξωτερική πολιτική τον επόμενο χρόνο» κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.