Skip to main content

Τα... τσαντίρια σε παραλία της Χαλκιδικής, τα εξτραδάκια της Μυκόνου και το feta – pass

Τα τσαντίρια σε παραλία της Χαλκιδικής, το gourmet μενού με φέτα καρπούζι και κλιματική αλλαγή που φτάνει μέχρι τα ξενοδοχεία

Εξτραδάκια για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, χαρακτήρισε πώην συνδικαλιστής των αστυνομικών και πλέον «Ειδικός Αναλυτής» τις… βάρδιες συναδέλφων του στη Μύκονο που φυλούσαν βίλες, ενώ ήταν σε υπηρεσία. Ο ίδιος είπε πως είναι απλώς «πειθαρχικό παράπτωμα» σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΛΑΣ.

Το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, δηλ. Προστασίας του Πολίτη, στο Δελτίο Τύπου πάντως που εξέδωσε κάνει ρητή αναφορά περί «παράνομης δραστηριότητάς τους». Ο Πιραντέλο ίσως θα έλεγε σήμερα πως… Così è (se vi pare), δηλ. «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Τους έφαγαν τα εξτραδάκια. Κάποιες -πικάντικες, θα λέγαμε- κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως τα εξτραδάκια της Μυκόνου ήταν γνωστά εδώ και καιρό, αλλά τα μάθαμε τώρα, μπας κι αλλάξει το κάδρο απέναντι στην Αστυνομία, μετά το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως και να’ χει όμως αυτή η εβδομάδα θα βγάλει κι άλλες ειδήσεις σε πολιτικό-αστυνομικό επίπεδο. Και δεν θα εκπλαγούμε για όσα ακούγονται από Κατεχάκη μεριά.

Τσαντίρια, βάρκες, σκουπίδια, βρύσες που δεν τρέχουν σταγόνα... απ΄όλα έχει ο μπαξές στην παραλία

Τσαντίρια, πακτωμένες ομπρέλες και παρατημένες βάρκες στην παραλία... σκουπίδια παντού, χωρίς νερό για ώρες ή μέρες, μηδενικές υποδομές και εν τέλει η μέθοδος της αρπαχτής.

Απ΄ όλα έχει ο μπαξές στην παραλία μεταξύ Χανιώτης και Πευκοχωρίου (και δυστυχώς όχι μόνο) όπου όποιος θέλει στήνει όπου και όπως θέλει την ομπρέλα του, την...στολίζει με πλαστικές καρέκλες και τραπεζάκι, βάζει και μια χοντρή αλυσίδα με λουκέτο και δίνει το σύνθημα «αυτό το κομμάτι είναι δικό μου». Αν μάλιστα έχει κέφια θα ποντίσει στην άμμο τέσσερα χοντρά δοκάρια, θα ρίξει και τέντα από πάνω, ή καλύτερα θα φτιάξει μια ξύλινη κατασκευή για να μην την παίρνει ο αέρας και θα αράξει να φχαριστηθεί το καλοκαίρι του. Αν του πεις ότι η παραλία είναι για όλους, το πιο πιθανό είναι να σου βάλει τις φωνές γιατί έχει χρόνια εκεί εξοχικό και του ανήκει ακόμη και η άμμος. Να φταίει μόνο αυτός;

Η ανοχή αλλά και η ανικανότητα... ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, μετά από τόσα χρόνια, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της Χαλκιδικής. Άρα δεν φταίει μόνο αυτός...

Image

 

Κάπου gourmet, για… καρπούζι

«Θέλω να με πας κάπου να φάμε gourmet, ας πούμε καρπούζι με τυρί…». Η φράση απομονώνεται από το ανέκδοτο των τελευταίων ημερών για τις τιμές στα ράφια και τους πάγκους. Γιατί με την τιμή που έχει η ελληνική φέτα και το αγαπημένο φρούτων όλων το καλοκαίρι, μάλλον κατατάσσονται πλέον σε μενού εστιατορίων τουλάχιστον με 5 αστέρια Μισελέν στην πλάτη… Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, όσο κι αν πάσχισε η στήλη, για τη δημιουργία… Feta Pass ή Watermelon pass.

Προβληματισμένοι με την κλιματική αλλαγή οι ξενοδόχοι

Στο δημοφιλέστερο θέμα μεταξύ των ξενοδόχων το τελευταίο διάστημα, μετά μάλιστα από τον πρόσφατο καύσωνα, έχει εξελιχθεί αυτό της κλιματικής αλλαγής και το κατά πόσο τελικά θα επηρεάσει ή όχι τον τουρισμό. Η αλήθεια είναι πως αν και ελάχιστες, υπήρξαν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και δη στη Βόρεια Ελλάδα από Έλληνες, κυρίως, που αναθεώρησαν τα πλάνα τους λόγω της υπερβολικής ζέστης. Και όλα αυτά την ώρα που ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI βλέπει για την Ελλάδα τουριστική σεζόν ως τα Χριστούγεννα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για στροφή των τουριστών στο Βορρά το καλοκαίρι και στη Μεσόγειο το φθινόπωρο και το χειμώνα. 

Μια τέτοια εξέλιξη αν και μοιάζει κάπως μακρινή, πρέπει όπως λένε οι ξενοδόχοι να εξεταστεί. Τονίζουν πάντως πως ακόμη και αν συνεχίσουν οι τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι αλλά με μικρότερες ροές, από τις σημερινές, ακόμη και αν επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν, κάτι που αποτελεί ζητούμενο ετών για τον ελληνικό τουρισμό, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν τα έσοδα που προκύπτουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χαρακτηρισμό πως ο Αύγουστος αποτελεί διαχρονικά τον καλύτερο τουριστικό μήνα για τη χώρα μας. Φέτος, μάλιστα, εκτιμάται πως θα καταγραφεί ρεκόρ,  όπως προκύπτει από τις κρατήσεις των αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με τις οποίες το μήνα που διανύουμε αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το 22% των συνολικών προγραμματισμένων αφίξεων για τη χρονιά.