Skip to main content

Τα φορτηγά της Μητροπόλεως, τα ρεβίθια της Θεσσαλίας, ο Κινέζικος δράκος της Αριστοτέλους και ο Μ. Αλέξανδρος του Πεκίνου

Πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα όταν στις 9.30 το πρωί υπάρχουν 7 -ολογράφως επτά- φορτηγά που πραγματοποιούν διανομές; Γιατί οι αγρότες που… βρίζουν την ΚΑΠ «καταδέχονται» να τους πληρώνει αδρά; Τι δουλειά έχει ο Κινέζικος δράκος στην πλατεία Αριστοτέλους και πόσο θα διαρκέσει η… τουρνέ του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε πόλεις της Κίνας;

Η χθεσινή ημέρα θύμισε κάτι από τα… παλιά στη Θεσσαλονίκη. Μια τυπική χειμωνιάτικη ημέρα, χωρίς πολύ κρύο, αλλά με εκείνο το χαρακτηριστικό ψιλόβροχο που έπεφτε το πρωί. Πριν από 30 – 40 χρόνια αυτός ο… μυστήριος καιρός μπορεί να κρατούσε για αρκετές ημέρες κι έτσι όσοι μπορούσαν -κυρίως οι φοιτητές- έμεναν στο σπίτι ακούγοντας μουσική και διαβάζοντας αστυνομικές ιστορίες. Η κίνηση χθες το πρωί, όπως και τότε, ήταν περιορισμένη, με τους λιγοστούς διαβάτες να προσπαθούν να καλυφθούν κάτω από τις ομπρέλες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Η βροχή, η υγρασία και κάτι σαν ομίχλη στην παραλία ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη, επειδή αρμόζουν στην αρχιτεκτονική και τα χρώματα των κτηρίων και των δημοσίων χώρων του κέντρου της πόλης, που έχουν περισσότερα στοιχεία από την Κεντρική Ευρώπη, παρά από τη Μεσόγειο.  

Επτά φορτηγά στη Μητροπόλεως

Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, που είναι οξυμένο. Όλοι συμφωνούν ότι η εικόνα δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν δεν γίνει κάτι με τις φορτοεκφορτώσεις και κυρίως εάν δεν αξιοποιηθούν για την προμήθεια των επιχειρήσεων -αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων- οι νυχτερινές ώρες. Χθες, πάντως, στις 9.30 το πρωί στην οδό Μητροπόλεως, εκατέρωθεν της οδού Κομνηνών φορτοεκφόρτωναν παρατεταγμένα εφ’ ενός ζυγού -σε διπλή σειρά βεβαίως βεβαίως- ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά επτά αυτοκίνητα διανομών. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία η Μητροπόλεως «ξέμεινε» με μία λωρίδα, από την οποία έπρεπε να εξυπηρετηθούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Και μπορεί τη συγκεκριμένη ώρα η κίνηση να ήταν περιορισμένη, αλλά το πρόβλημα είναι η εμπέδωση της ασυδοσίας από κάποιους, οι οποίοι στο όνομα της δουλειάς, του μεροκάματου κλπ. κλπ. θεωρούν την πόλη ιδιοκτησία τους! Κάτι πρέπει να γίνει και κάποιος οφείλει να το κάνει αυτό!

Image

Τα ρεβίθια της Θεσσαλίας

Τις τελευταίες ημέρες, με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να απλώνονται και να φτάνουν τελικά χθες μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει την τιμητική της. Οι μεν αγρότες καλούν την κυβέρνηση να μη την εφαρμόσει, ο δε πρωθυπουργός λέει ότι θα αξιοποιήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να πείσει τις Βρυξέλλες να κάνουν αλλαγές. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κείμενο -ας πούμε ένα βιβλίο- που μοιάζει κάπως σαν εγχειρίδιο χρήσης του Βελζεβούλ. Κι όμως δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις έτσι. Πολλοί είναι οι αγρότες που βολεύονται από τις διατάξεις της ΚΑΠ. Μία από αυτές είναι η καλλιέργεια ψυχανθών φυτών, ώστε το έδαφος να αποκτήσει και πάλι γονιμότητα. Όπως αναφέρει στέλεχος μεγάλης εταιρείας που εξειδικεύεται στην αγροτεχνολογία, στα Γρεβενά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν κυριολεκτικά γεμίσει με τριφύλλι, το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιείται μόνο ως ζωοτροφή. Καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις και πολλή εργασία, που, όπως τονίζει η ίδια πηγή, έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες της περιοχής να κάθονται στα καφενεία, πίνοντας στη υγεία της… κακιάς ΚΑΠ. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλία, το έδαφος έχει πάθει σοβαρή ζημιά από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και η αναζωογόνησή του είναι απαραίτητη. Έτσι πάρα πολλοί αγρότες προχώρησαν στην καλλιέργεια ενός άλλου ψυχανθούς, με καρπό αυτή τη φορά που έχει και εξαιρετική απόδοση. Ο λόγος για το ταπεινό ρεβίθι που καλείται να αναζωογονήσει το ταλαιπωρημένο θεσσαλικό έδαφος. Το θέμα είναι, όπως εκμυστηρεύθηκε ένας πολύπειρος γεωπόνος, «τι θα το κάνουν οι αγρότες τόσο ρεβίθι;». Η αλήθεια είναι πως με τόσο στοκ που θα δημιουργηθεί και τις τιμές στα προϊόντα διατροφής να είναι τόσο ψηλά παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τουλάχιστον θα έχουμε, ας ελπίσουμε, την ευκαιρία να τρώμε τα θρεπτικότατα ρεβίθια σε τιμή σχεδόν του κόστους. Άσε που από τα ρεβίθια προέρχονται και τα στραγάλια!

Ο κινέζικος Δράκος στην πλατεία Αριστοτέλους...

Το Έτος του Δράκου  που σύμφωνα με την κινεζική λαογραφία συμβολίζει τη γενναιότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία είναι αυτό που διανύουμε και η Θεσσαλονίκη γιορτάζει αύριο, Πέμπτη, τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης φιλοξενεί από τις 3 έως τις 4.30 το απόγευμα μια μεγάλη εκδήλωση της επαρχίας Σιτσουάν της Κίνας και της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με τη συνδιοργάνωση του Κινεζικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων και της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας της Σιτσουάν. Δώδεκα Κινέζοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πολύχρωμα και εντυπωσιακά δρώμενα από τη μακρινή χώρα. Χορός, ακροβατικά, μουσική και δράκοι, πολλοί δράκοι, υπόσχονται καλοτυχία στην πόλη και στον καθένα ξεχωριστά. Η Κινεζική Πρωτοχρονιά, πέφτει την ημέρα της δεύτερης Νέας Σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και γιορτάζεται έως και για 15 ημέρες μετά, με εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Κίνα και στις Chinatowns όλων των μεγάλων πρωτευουσών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάπως έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει η Θεσσαλονίκη, αν και η δική της… Chinatown δεν βρίσκεται στην Αριστοτέλους αλλά στην Αισώπου με Σαπφούς γωνία.

Image

 

 ...και ο Μέγας Αλέξανδρος στην Κίνα

Κι αν οι Κινέζοι εξάγουν το Έτος του Δράκου, η Ελλάδα τούς στέλνει τον Αγαμέμνονα και τον Μεγαλέξανδρο συστήνοντας στα τρία μεγαλύτερα μουσεία της Κίνας το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» παρουσιάζει 270 εκθέματα από 14 ελληνικά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα, από χρυσό, μπρούντζο, κεραμική και γλυπτική, με επίκεντρο τον Μακεδόνα στρατηλάτη, ηγήτορα και ιδρυτή της σπουδαίας ελληνιστικής εποχής. Το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου με πρώτο σταθμό το Hunan Museum στην πόλη Τσανγκσά, ένα από τα τρία μεγαλύτερα μουσεία της Κίνας. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, θα μείνει εκεί ως τις 18 Μαΐου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Nanjing Museum (Iούνιος έως Νοέμβριος 2024) και στο εντυπωσιακό Capital Museum στο Πεκίνο (Δεκέμβριος 2024 έως Μάιος 2025). Με αυτό τον τρόπο οι Κινέζοι και οι ξένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τον λαμπρό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να περιπλανηθούν στη Μακεδονία και στο κυματιστό Αιγαίο, σε μια αναδρομή που ξεκινά από το 6000 π.Χ. και φτάνει ως τον 2ο π.Χ. αιώνα και την επική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ανατολής.

Image