Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα «κενά» στην αποστολή του φακέλου – βόμβα στα δικαστήρια

Το βίντεο – μυστήριο στο κινητό τηλέφωνο ενός στρατιωτικού. Πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στο Εφετείο. Οι σημειώσεις του 36χρονου και η στοχοποίηση δικαστών και εισαγγελέων

Ένα βίντεο με τον φάκελο - βόμβα, τρία απειλητικά τηλεφωνήματα, ένα ορφανό δακτυλικό αποτύπωμα, ένα γενετικό αποτύπωμα, μία κατάθεση και μία δικαστική απόφαση συνθέτουν το παζλ της βομβιστικής επίθεσης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, χωρίς ευτυχώς επιτυχία.

Η εξάρθρωση της ομάδας των προσώπων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση έχει οριοθετήσει τα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι έχουν συμμετοχή, υπάρχει έδαφος για έρευνες με εμπλεκόμενα ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα, ενώ καλούνται να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονται κυρίως με τη διαδρομή του παγιδευμένου φακέλου με 502 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ο φάκελος – βόμβα στάλθηκε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με στόχο συγκεκριμένη πρόεδρο Εφετών. Είναι η δικαστής η οποία ως πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισε στις 5 Απριλίου 2023 να μην κάνει δεκτή αίτηση συγχώνευσης ποινών ενός 36χρονου κρατούμενου στις φυλακές Δομοκού. Για την ακρίβεια όλες οι ποινές συγχωνεύτηκαν πλην όμως μίας που αφορούσε κάθειρξη 34 χρόνων για σειρά ληστειών, επειδή τελέστηκαν σε περίοδο κατά την οποία ο κρατούμενος ήταν σε άδεια και δεν συγχωνεύονται.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό ήταν το κίνητρο της επίθεσης. Οι αστυνομικοί συνδύασαν τρία απειλητικά τηλεφωνήματα που έγιναν στο Εφετείο με αποδέκτη την ίδια πρόεδρο Εφετών. Το ένα την επομένη της δικαστικής απόφασης και τα άλλα δύο την 1η Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Σε όλα εξαπολύονταν απειλές για τη ζωή της και το πρόσωπο που τηλεφωνούσε μίλησε ευθέως για τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ μετέφερε πως τηλεφωνεί από καρτοτηλέφωνο των φυλακών. Από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, που ακολούθησε μετά την αποστολή του φακέλου – βόμβα επιβεβαιώθηκε ότι τα τρία τηλεφωνήματα έγιναν από καρτοτηλέφωνα που είναι εγκατεστημένα σε συγκεκριμένες πτέρυγες των φυλακών Δομοκού παραπέμποντας στον 36χρονο στον οποίο αφορούσαν οι ποινές της συγχώνευσης.

Ένα στοιχείο που έγινε γνωστό από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής και έχει πληροφορηθεί η Voria.gr είναι ότι για την ίδια συγχώνευση, που εξετάστηκε και αργότερα από τις δικαστικές αρχές, υπάρχει ανάρτηση σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα, την οποία υπογράφει ο 36χρονος κρατούμενος. «Κείμενο του αναρχικού … (αναφέρεται όνομα) σχετικά με καθεστώς εξαίρεσής του» αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην ανάρτηση περιλαμβάνεται εικόνα χειρόγραφου εγγράφου που υπογράφει συγκεκριμένη αντεισαγγελέας Εφετών και με το οποίο δεν γίνεται δεκτή αίτηση θεραπείας του ίδιου κρατούμενου. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος δείχνει… προτίμηση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Σε χειρόγραφες σημειώσεις που αποδίδονται στον ίδιο εντοπίστηκαν τα ονόματα μίας αντεισαγγελέα Εφετών που στο παρελθόν υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη και τον αριθμό του γραφείου της, ενός πρώην εισαγγελέα Εφετών με τη διεύθυνση του σπιτιού του, μίας εισαγγελέα που υπηρετούσε στη Λάρισα και συνδέεται με υπόθεσή του και μίας δικαστή, την οποία έχει καταγράψει σαν εισαγγελέα και έχει τη διεύθυνσή της. Στη δικαστή αυτή έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν εκρηκτικός μηχανισμός. Επίσης πριν οκτώ χρόνια είχε πετάξει το Ευαγγέλιο σε εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ένα ακόμη δεδομένο που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές είναι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον φάκελο – βόμβα. Αυτό ταυτοποιήθηκε με 47χρονο στρατιωτικό που συνελήφθη και φέρεται ως κορυφαίο μέλος της ομάδας των βομβιστών. Η αστυνομία είχε κρατήσει δείγμα του γενετικού του υλικού από μία ληστεία στην οποία είχε πέσει θύμα, όμως μία κηλίδα αίματος ήταν το μοναδικό στοιχείο της υπόθεσης.

Η άγνωστη διαδρομή του φακέλου

Αυτό που γνώριζαν από τη συλλογή των στοιχείων οι διωκτικές αρχές είναι ότι τον φάκελο – βόμβα τον παρέδωσε στη γραμματεία του Εφετείου ένα άγνωστο πρόσωπο ηλικίας 45 – 55 χρόνων τρεις εβδομάδες πριν την ημερομηνία αποκάλυψής του στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Σύμφωνα με τις καταθέσεις που δόθηκαν ο συγκεκριμένος άντρας παρίστανε τον υπάλληλο εταιρίας κούριερ. Ο φάκελος είχε μηχανογραφημένη τη διεύθυνση αποστολέα και παραλήπτη, με ένα εμφανές ορθογραφικό λάθος στον αποστολέα. Επίσης, σύμφωνα με τη δικογραφία, στον φάκελο υπήρχαν γραμματόσημα χωρίς όμως σφραγίδα ταχυδρομείου.

Και εκεί που περιπλέκεται κάθε σενάριο είναι ένα βίντεο που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του έτερου συλληφθέντα στρατιωτικού, 41 χρόνων ο οποίος φέρεται ότι διακινούσε εκρηκτικές ύλες τα οποία εμφανίζεται να κλέβει από αποθήκη οπλισμού της μονάδας του. Το βίντεο είχε διαγραφεί όμως ανακτήθηκε από τους εγκληματολόγους της ΕΛ.ΑΣ. και δείχνει την τοποθέτηση του φακέλου – βόμβα σε ένα ταχυδρομικό κουτί, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τμήματα της οποίας είδε η Voria.gr. Και το λογικό ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Για ποιόν λόγο να τοποθετηθεί ο φάκελος σε ταχυδρομικό κουτί, γιατί έβαλαν γραμματόσημα και γιατί αυτά έμειναν ασφράγιστα. Από την άλλη η υπάλληλος κάνει λόγο για παράδοση από διανομέα και όχι αποστολή μέσω ταχυδρομείου, παρ’ ότι δεν υπάρχει κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο από κάμερες που είναι εγκαταστημένες στην περιοχή. Πάντως οι δύο στρατιωτικοί συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου.

Αυτό που εξετάζεται, πάντα ως σενάριο, είναι το συγκεκριμένο βίντεο να τραβήχτηκε για να σταλεί ως απόδειξη στο πρόσωπο που είχε άμεσο ενδιαφέρον για την πρόεδρο Εφετών και σύμφωνα με τη δικογραφία είναι ο 36χρονος. Άλλωστε εάν στέλνονταν ο φάκελος – βόμβα με το ταχυδρομείο θα υπήρχε κίνδυνος έκρηξης στην πορεία του. Επίσης ερώτημα παραμένει για ποιόν λόγο είχαν κολλήσει γραμματόσημα. Επιπλέον οι φάκελοι ελέγχονται από τα ταχυδρομεία και η παγίδευση θα είχε γίνει αντιληπτή.

Άγνωστο παραμένει από ποιο σημείο πέρασαν τον φάκελο στο δικαστικό μέγαρο. Εκτιμάται ότι ο μεταφορέας πέρασε από την πλαϊνή πόρτα του μεγάρου, την είσοδο δικηγόρων, που δεν είχε τότε μηχάνημα ελέγχου αντικειμένων και την προτιμούσαν οι διανομείς. Δεν αποκλείστηκε πάντως να διακινήθηκε με τη βοήθεια δύο ατόμων από ένα από τα δεκάδες ανοιχτά παράθυρα του ισογείου και το υπογείου του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Έχει απομακρυνθεί πάντως το ενδεχόμενο να πέρασε κανονικά από τον έλεγχο του μηχανήματος x-ray της κεντρικής εισόδου και να μην έγινε αντιληπτός παρ’ ότι η αντιτρομοκρατική αντέγραψε τον σκληρό δίσκο του μηχανήματος και τον εξετάζει εάν πέρασε τέτοιος φάκελος.
Και το τελευταίο μυστήριο για τη μεταφορά αυτού του φακέλου είναι ένα ορφανό αποτύπωμα σε ταινία που υπήρχε στο παγιδευμένο δέμα. Από τον έλεγχο των προσώπων που έπιασαν τον φάκελο στα δικαστήρια και των συλληφθέντων για τη βομβιστική επίθεση, το αποτύπωμα δεν φαίνεται να έχει ταυτιστεί με κάποιον. Ούτε περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.  Πιθανόν να ανήκει σε πρόσωπο που παραμένει ασύλληπτο και βοήθησε στη μεταφορά.