Skip to main content

Τα μηνύματα του Γιώργου και το σκορ… 8 – 5!

Όλες οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους για τον σημερινό κρίσιμο δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών–«Ανοίγει το παράθυρο» ο πρωθυπουργός για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110
Του Σπύρου Νάννου


Καθαρή… νίκη θέλουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών ώστε το μήνυμα να είναι πιο ισχυρό και να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα που φθάνει αύριο στην χώρα μας, όπως αφήνει να διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο» για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινή του συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Πάντως, η Ιπποκράτους θεωρεί πως το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις Περιφέρειες μπορεί να είναι 8-5, κάτι που βεβαίως θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κυβερνών κόμμα ενώ την ίδια στιγμή η γκρίνια και η εσωστρέφεια θα μεταφερθεί στη Νέα Δημοκρατία. Στην περίπτωση όμως της επικράτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τσουνάμι από τους μουρμούρες θα εξαπλωθεί πάνω από το Μαξίμου, χωρίς να γνωρίζει κανείς τις… εξελίξεις! Αναφορικά με την αποχή, η οποία προβληματίζει το ΠΑΣΟΚ, ευελπιστούν στο Κίνημα να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό...

Οι 8 Περιφέρειες…

Στην κυβέρνηση, περιμένουν με αγωνία το σημερινό αποτέλεσμα γιατί θα εξαρτηθεί η επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η αισιοδοξία για την κατάκτηση περισσότερων Περιφερειών έναντι της Νέας Δημοκρατία «μεταδίδεται» από την Ιπποκράτους τις τελευταίες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους είναι οι εξής:

-Δήμος Αθηναίων: Θεωρούν ότι είναι ντέρμπι, ωστόσο υπάρχει φαβορί και λέγεται Νικήτας Κακλαμάνης.

-Δήμος Θεσσαλονίκης: Τις τελευταίες ώρες τα χαμόγελα ήταν περισσότερα, αλλά ο  Γιάννης Μπουτάρης παραμένει αουτσάιντερ

-Δήμος Πειραιά: Πιστεύουν πως με τις κινήσεις που προηγήθηκαν εντός της εβδομάδας ο Βασίλης Μιχαλολιάκος κέρδισε σημαντικό έδαφος και μείωσε αισθητά την διαφορά από τον Γιάννη Μίχα…

-Περιφέρεια Αττικής: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μελετήσει, ο Γιάννης Σγουρός μετά από… σκληρή μάχη φαίνεται πως θα κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής, έστω και οριακά από τον Βασίλη Κικίλια.

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Τη θεωρούν μια από τις… σίγουρες Περιφέρειες και πιστεύουν τον εκλεκτό τους Άρη Γιαννακίδη…

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που εξετάστηκαν, εκφράζεται η αισιοδοξία πως ο Ηλίας Μπεριάτος μπορεί να κάνει την έκπληξη.

-Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τα στοιχεία που εξετάστηκαν έδειξαν ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια θα κριθεί στο… νήμα, αν και πιστεύουν πως ο τελικός νικητής θα είναι ο Πέτρος Τατούλης. Πάντως, η ανησυχία της Ιπποκράτους είναι έκδηλη από το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει… μετακομίσει στην συγκεκριμένη Περιφέρεια!

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Θεωρείται και εκείνη ως μια από τις «σίγουρες» Περιφέρειες με καθαρή νίκη του Απόστολου Καστιφάρα.

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ντέρμπι το οποία θα κριθεί σε ελάχιστους ψήφους. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν έδειξαν ότι ο Κλέαρχος Περγαντάς κερδίζει με μικρή διαφορά τον Θανάση Χειμάρα, χωρίς ωστόσο αυτό να… γυρίσει υπέρ του υποψηφίου της Ν.Δ.

-Περιφέρεια Ηπείρου: Τη θεωρούν μια από τις Περιφέρειες που θα «πέσει» στα χέρια της Νέας Δημοκρατία, παρά το γεγονός πως ο Βαγγέλης Αργύρης έχει συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ…

-Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ως ντέρμπι χαρακτήρισαν την μάχη σε αυτή την Περιφέρεια.

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ως ντέρμπι χαρακτήρισαν την μάχη και σε αυτή την Περιφέρεια, αν και το φαβορί γέρνει προς τη μεριά της Ν.Δ…

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Η μεγάλη διαφορά του πρώτου γύρου υπέρ του Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι δύσκολο να… καλυφθεί.

-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν την μάχη "ντέρμπι", με μεγάλες πιθανότητες όμως να κερδίσει την Περιφέρεια η ΝΔ.


Τα μηνύματα του πρωθυπουργού


Κατ’ αρχήν, δεν ήταν τυχαίες οι χθεσινές συσκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου με τα μέλη σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου στο γραφείο του στη Βουλή. Και αυτό για δύο λόγους:

-Πρώτον, επικοινωνιακά, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει στον κόσμο πως όσα λέγονται και όσα ακούγονται περί απολύσεις, δεν πρόκειται να γίνουν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπήρχαν κατ’ αρχήν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως με σκοπό αποφύγει τα… δυσάρεστα στην κάλπη! Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Απέναντι  στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε  με σταθερότητα τον αγώνα για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές. Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη - όχι απολύσεις. Και καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί. Όπως καταφέραμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος σε ένα χρόνο στην ιστορία της χώρας, έτσι θα συνεχίσουμε. Μιλώντας με ειλικρίνεια στους πολίτες. Κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Και δίνοντας μαζί τους την σημαντικότερη μάχη που αξίζει να δίνει κανείς: αυτή για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας».

-Δεύτερον, παραταξιακά, ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε την αφορμή να εξαπολύσει επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το δίλλημα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» αλλά και ενόψει της επίσκεψης της τρόικα στην χώρα μας θέλοντας να στείλει στους ψηφοφόρους το εξής μήνυμα: «Ας κατανοήσουν όλοι τις ευθύνες τους. Ας παραδειγματιστούν από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις.  Και πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, που εγγυώνται την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική της οικονομίας και την αναπτυξιακή μας προοπτική».

Εξάλλου και όπως προαναφέρθηκε, σε συνέντευξή του σήμερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, άνοιξε παράθυρο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλοντας να γνωρίζει ο κόσμος τι θα συμβεί από την… Δευτέρα! Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποίησε πως θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, δείχνοντας πως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους όρους της συμφωνίας οικονομικής βοήθειας που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το λόγο αυτό τη Δευτέρα θα έχει ανεπίσημες επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του στομ περιθώριο της σύγκλισης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε κυβερνήσεις συνεργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όποιο κόμμα θέλει να βοηθήσει ας το κάνει χωρίς να μπει στην κυβέρνηση» και αναρωτήθηκε: «την καρέκλα θέλουν»; Σε αυτή τη συνέντευξη έδειξε ξεκάθαρα πως το μήνυμα των εκλογών το πήρε την πρώτη Κυριακή όταν επισήμανε πως δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές «όσο μας στηρίζει η κοινωνία»…