Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΥ… ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

Τι είδαν στις Βρυξέλλες παράγοντες των Επιμελητηρίων της Κ. Μακεδονίας και γιατί η χθεσινή εικόνα στον Θερμαϊκό πρέπει να γίνει καθημερινότητα

Καλημέρα σας!
Καλή εβδομάδα!

Όσο και αν στην Ελλάδα τα διεθνή, αλλά και τα εθνικά θέματα δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στα Μέσα Ενημέρωσης, αφού οι Έλληνες σε σημαντικό βαθμό είναι προσηλωμένοι στην εσωτερική και τοπική ειδησιογραφία, την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα τα βλέμματα δεν μπορεί παρά να είναι στραμμένα στο εξωτερικό. Από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, μέχρι τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, και από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας μέχρι τις εξαγγελίες της Κομισιόν για την ενέργεια, οι σημαντικές ειδήσεις των επόμενων ημερών θα μας έρθουν από το εξωτερικό. Η συγκυρία είναι ξεκάθαρη: η μεγάλη διεθνής εικόνα επηρεάζει καθημερινά ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, στην περιοχή μας, στην πόλη μας, στη γειτονιά μας και στην καθημερινότητά μας. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.

Τα μυστικά των Βρυξελλών

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα παράγοντες των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, προσκεκλημένοι της ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τις Σέρρες αλλά και από τη Δράμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες και κυρίως πώς εγκρίνονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Τι άκουσαν, λοιπόν, από τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες και γνωρίζουν εκ των έσω τις καταστάσεις; Κάποια πολύ απλά και λογικά πράγματα, τα οποία μετά από τόσες δεκαετίες στην ΕΕ γνωρίζουμε, αλλά δεν εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι πάντα και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να υστερούμε σε πρακτικά αποτελέσματα. Σημειώστε ορισμένα από αυτά: Πρώτον, απαιτούνται συμμαχίες με σημαντικούς οργανισμούς από άλλες χώρες, με τους οποίους υπάρχουν κοινά συμφέρονται και επιδιώξεις. Δεύτερον, χρειάζεται αξιοποίηση ικανών τεχνοκρατών, που ξέρουν τη δουλειά «και ας μην είναι σώνει και καλά τα ξαδέλφια μας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τρίτον, οι μελέτες που κάνουμε πρέπει να είναι καλές, αξιόπιστες και άρα πειστικές. Τέταρτον, η πολύ καλή προετοιμασία στις λεπτομέρειες είναι απολύτως απαραίτητη -και καθόλου αυτονόητη-, αφού ως γνωστόν «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Το μέγεθος που… μετράει

Για να καταλάβει κανείς πώς δουλεύει το σύστημα στις Βρυξέλλες αρκεί ένα παράδειγμα, όπως το παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ένας από τους πιο δραστήριους επιμελητηριακούς παράγοντες στην Κ. Μακεδονία, ειδικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής κατέβασε πρόγραμμα στην ΕΕ ως επικεφαλής κοινοπραξίας με εταίρους από την Ιταλία. Το πρόγραμμα απορρίφθηκε. Όταν, όμως, το ίδιο πρόγραμμα υποβλήθηκε και πάλι από την ίδια κοινοπραξία, στην οποία τη δεύτερη φορά ως επικεφαλής τοποθετήθηκαν οι Ιταλοί, οι Βρυξέλλες το ενέκριναν. Όπως είπε ο κ. Κουφίδης το μέγεθος μετράει πολύ, κάτι που έτσι κι αλλιώς το έχει επιβεβαιώσει ο εκ Χαλκιδικής καταγόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος λόγω επαγγελματικής διαδρομής και επαγγελματικής καριέρας γνωρίζει όσο λίγοι τις λεωφόρους, τους δρόμους, τα δρομάκια, τους παράδρομους, τα… σοκάκια, αλλά και τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Όταν, λοιπόν, ο κ. Κουφίδης εκλέχθηκε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής το 2017, συναντήθηκε με τον Μ. Σχοινά, ο οποίος τότε ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συμβουλή ήταν μία: «Πρόεδρε η Χαλκιδική είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια μικρή κουκίδα, φρόντισε να τη βάλεις δίπλα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές περιοχές διότι στις Βρυξέλλες το μέγεθος μετράει». Τόσο απλά (θα έπρεπε να) είναι τα πράγματα.

Οι δυσκολίες της Κομισιόν

Στο ταξίδι τους στις Βρυξέλλες οι επιμελητηριακοί της Κ. Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Μ. Σχοινά να εξομολογείται πως όταν η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάμβανε τα καθήκοντά της πριν από 2,5 χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει «ούτε καν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας» τα όσα θα ακολουθούσαν και θα καλείτο να διαχειριστεί η Επιτροπή. Η Κομισιόν, ως εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, κλήθηκε να διαχειριστεί από την πανδημία και τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες, μέχρι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο και το Αιγαίο, αλλά και τη φωτιά στη Μόρια, μέχρι την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημερινή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Χωρίς αμφιβολία ζόρικες καταστάσεις, μεγάλα στοιχήματα και σταυρόλεξα για τόσο δυνατούς λύτες, που ορισμένα ενδεχομένως να παραμείνουν άλυτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πανάκια στον Θερμαϊκό

Ο χθεσινός καλοκαιρινός καιρός στη Θεσσαλονίκη έβγαλε όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς στις πλατείες και στην παραλία, αλλά και τα… πανάκια στον Θερμαϊκό. Για μία πόλη που είναι παραθαλάσσια, αλλά στην ουσία έχει γυρισμένη την πλάτη της στη θάλασσα η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου αποτελεί την προοπτική της. Η εικόνα της φωτογραφίας, με τα ιστιοφόρα να αρμενίζουν στο Θερμαϊκό, επιβάλλεται να γίνει η καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, κάτι που θα σημάνει μία επί της ουσίας αναβάθμιση της μοίρας της τοπικής κοινωνίας. Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία 30 χρόνια το άνοιγμα των χερσαίων βορείων συνόρων προσφέρουν μια περιορισμένη δυνατότητα στην οικονομία της ευρύτερης Κ. Μακεδονίας, αφού η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Τώρα το σχέδιο για την ανάπλαση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική, οικονομική προοπτική και αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της πόλης, μέσω της ενίσχυσης του κοσμοπολιτισμού. Αρκεί να προχωρήσει γρήγορα, πρακτικά και αποτελεσματικά, ώστε σε μερικά χρόνια από σήμερα να μη συζητάμε για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ