Skip to main content

Τα οφέλη της Θεσσαλονίκης από την Agrotica και μια εισαγγελική παρέμβαση για το ΑΠΘ που δεν έγινε ποτέ

Πόσο ωφέλησαν οι 153.000 επισκέπτες της Agrotica την αγορά της Θεσσαλονίκης. Γιατί η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει σε ένα οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο. Μια εισαγγελική παρέμβαση για το ΑΠΘ που δεν έγινε ποτέ και γιατί είναι απολαυστικός ο «Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι»

Το περασμένο Σάββατο η Voria.gr είχε ένα θέμα στο οποίο υποστήριζε ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται εκθέσεις σαν την Agrotica, στην οποία και ο αριθμός εκθετών και επισκεπτών είναι μεγάλος και η συντριπτική πλειονότητά τους έρχεται από άλλες περιοχές της χώρας, οπότε η οικονομία της πόλης έχει πολλαπλά οφέλη. Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται τώρα να επιβεβαιωθεί από τα αριθμητικά στοιχεία της ΔΕΘ – Helexpo, που ανακοίνωσε ότι στο τετραήμερο της μεγάλης αγροτικής έκθεσης τις πύλες του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης «πέρασαν» πάνω από 153.000 επισκέπτες, εκ των οποίων πάνω από 20.000 ήταν ξένοι. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 120.000 επισκέπτες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας λογαριασμός καθόλου αμελητέος, όπως και να τον υπολογίσει κανείς.  

Αγρότης άλλου τύπου

Ο Χρήστος Γκόντιας δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αγρότη. Έχει στήσει ένα επισκέψιμο βιολογικό κτήμα 100 στρεμμάτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Φωτολίβος Δράμας, εντός του οποίου καλλιεργεί 5.000 δέντρα, ρόδια και λωτούς - μεταξύ αυτών και την μοναδική ποικιλία Καραλιόκ ή λωτό σοκολάτας, με τη γλυκιά, κρεμώδη υφή που λιώνει αργά στο στόμα, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Επιπλέον, είναι από τους πρωτεργάτες του αγροτικού κινήματος, πάντα μπροστάρης στις κινητοποιήσεις κι έτσι αυτές τις μέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στους χώρους της ΔΕΘ, ενόψει της Agrotica. Αυτά είναι τα γνωστά για την πορεία -επαγγελματική και συνδικαλιστική- του Χρήστου Γκόντια, που επίσης είναι πολύ ενεργός στα social media στα οποία αρέσκεται να γράφει ωραίες «Αγροτικές Ιστορίες». Μια σειρά τούτων των ιστοριών αποτέλεσαν το υλικό για το νέο του βιβλίο - και λέμε νέο γιατί είναι το δεύτερο, καθώς προηγήθηκαν οι πρώτες ιστορίες του. «Αγροτικές Ιστορίες 2», τιτλοφορείται το βιβλίο, που έχει φανατικούς αναγνώστες... όπως και ο ίδιος χρήστες στο διαδίκτυο.

Image

 

 

Η εισαγγελική παρέμβαση που δημοσιοποιήθηκε, αλλά δεν έγινε ποτέ

Το μεσημέρι του Σαββάτου προκλήθηκε θόρυβος, ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Η δημοσίευση και η πολλαπλή αναδημοσίευση μίας «είδησης» που έλεγε ότι ο εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης παρενέβη για καθηγητές που αρνούνται να διενεργήσουν διαδικτυακά την εξεταστική ήταν η αιτία. Γιατί βάζουμε σε εισαγωγικά τη λέξη είδηση; Επειδή απλώς δεν υπήρχε. Δεν έγινε καμία απολύτως παρέμβαση του εισαγγελέα για τέτοιες περιπτώσεις καθηγητών Πανεπιστημίου. Το μετέφεραν σε όλους τους τόνους εισαγγελικές πηγές της Θεσσαλονίκης. Η αλήθεια είναι ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έφτασε η απόφαση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. στην οποία εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εξετάσεων, εάν γίνουν διαδικτυακά. Πώς και γιατί αυτή η απόφαση στάλθηκε στον Άρειο Πάγο, παραμένει μυστήριο. Πάντως από το ανώτατο δικαστήριο η απόφαση στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με τη μοναδική αναφορά «για τις δικές σας ενέργειες». Ούτε παραγγελία για προκαταρκτική, ούτε τίποτα. Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης από την πλευρά του πήρε το έγγραφο της απόφασης και ζήτησε να συσχετιστεί με την προκαταρκτική που ήδη διενεργείται και παραγγέλθηκε από τον ίδιο πολλές ημέρες πριν αποφασιστεί να διεξαχθεί η εξεταστική διαδικτυακά στις κατειλημμένες σχολές. Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης δεν έδωσε καμία ειδική παραγγελία για προκαταρκτική που να διαμορφώνει κλίμα για «καθηγητές που αρνούνται» όπως έγραφαν δημοσιεύματα.

Άρωμα ΝΔ στο Money Show

Άρωμα ΝΔ θα έχει, όπως μαθαίνουμε, το  32ο Money Show, που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο ξενοδοχείο Hyatt. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή κόμματος στο εν λόγω πολυσυνέδριο με ειδική, μάλιστα, εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου. Πάντως, θέλοντας να εναρμονιστούν με το ύφος του τριήμερου πολυσυνεδρίου, η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων ΝΔ και η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης ΝΔ διοργανώνουν ημερίδα ενταγμένη στο πλαίσιο της δράσης «Επιχειρείτε!» με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Οικονομική Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα: Επιχειρηματικότητα, Δεξιότητες, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Νέες Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες». Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση θα είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ έχουν κληθεί για να κάνουν θεματικές ομιλίες η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη, η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου και ο διευθύνων σύμβουλος Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος. Για να έχει μεγαλύτερη… απήχηση η ημερίδα στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Βόρεια Ελλάδα: Παραγωγή, Εξωστρέφεια, Προοπτικές – Η φωνή της αγοράς» στο οποίο θα συμμετέχουν πρόεδροι Επιμελητηρίων και Συνδέσμων. Το στοίχημα, βέβαια, είναι εάν από τα γνωστά, χιλιοειπωμένα και τετριμμένα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης θα ακουστεί και κάτι διαφορετικό, ίσως και πρωτότυπο. Κάτι δύσκολο αφού τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν -τουλάχιστον ως εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης- είναι γνωστά και μη… εξαιρετέα. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις με ανάλογο θέμα κι έχουν επαναλάβει αρκετές φορές τις ιδέες, τις προτάσεις και τις απόψεις τους. Και κάτι ακόμη: Άραγε… η παρθενική εμφάνιση της ΝΔ στο οικονομικό πολυσυνέδριο θα έχει και συνέχεια στις επόμενες διοργανώσεις, ή απλά θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλα πολιτικά κόμματα, ώστε το Money Show, που για τρεις δεκαετίες είχε τον χαρακτήρα του οικονομικού γεγονότος, να μετατραπεί σε πολιτικό – οικονομικό;                  

Ο «Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι»

Ο «Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι» -και όχι «Ο Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι- δεν είναι μία παράσταση που θα περίμενες να δεις. Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στην αίθουσα του θεάτρου Αυλαία μέχρι και να φύγεις -ό,τι ώρα τελειώσει, αν τελειώσει ποτέ- ο «Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι» είναι εκεί. Σκηνοθέτης και δραματουργός ο Νικόλας Ανδρουλάκης, που ξεκινώντας με κάτι που μοιάζει με διάλεξη, θα σε πάρει από το χέρι και θα σε σύρει στα βάθη της ύπαρξής του. Ο «Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι» είναι μια κατάθεση ψυχής που ξεδιπλώνεται από άκρη σε άκρη στη σκηνή του θεάτρου, παρέα με κάνα δυο παιδικές φωτογραφίες, λίγα πορτοκάλια, ένα σακίδιο από τον στρατό αλλά και το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος», που πήρε ο Νικόλας από ένα παλαιοπωλείο. Θα ρωτήσει κανείς «βγαίνει νόημα;» και η απάντηση θα είναι απλή: Είναι εντάξει να εκφράζεις την αλήθεια σου και είναι όμορφο να δέχεσαι την αλήθεια του άλλου, όποια και αν είναι αυτή. Θα σκεφτείς, θα προβληματιστείς, θα γελάσεις και μπορεί να πληγωθείς. Για δύο ακόμα Τετάρτες -7 και 14 Φεβρουαρίου- ο Ηλίθιος θα σε περιμένει στη σκηνή του θέατρου Αυλαία. Και αν πήγες, μπορείς να ξαναπάς και αυτό γιατί καμία μέρα δεν είναι ίδια με την άλλη.