Skip to main content

Τα πρώτα συμπεράσματα για την ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο

Το τουρκικό ερευνητικό κινείται ακόμα στην περιοχή, χωρίς να έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά ποτέ από εκεί μετά την προηγούμενη Navtex.

Σε επιφυλακή παραμένουν 48 ώρες μετά την είσοδο του Uruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Παρά την αιφνιδιαστική χθες αλλαγή πορείας, το τουρκικό ερευνητικό κινείται ακόμα στην περιοχή, χωρίς να έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά ποτέ από εκεί μετά την προηγούμενη Navtex, αφήνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα πλεύσει σε όλη τη νέα Navtex, έχοντας απλώσει καλώδια αλλά το κρίσιμο θέμα που θα κρίνει και το επίπεδο της εμπλοκής είναι αν θα προχωρήσει σε έρευνες κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Από όλη αυτή την ένταση, έως σήμερα, το μόνο θετικό στοιχείο που έχει προκύψει τελικώς, είναι πως ο ευρωπαϊκός παράγοντας, επιχειρεί τουλάχιστον να κινηθεί αποτρεπτικά. Κι όταν το θέλει, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το πετυχαίνει. Για παράδειγμα, αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από την προηγούμενη επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, που τότε είχε αποδειχθεί καταλυτική, για να αποτρέψει επεισόδιο. Το πρόβλημα είναι πως τώρα, η Μέρκελ, τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει καλέσει τον τούρκο πρόεδρο, γεγονός που γεννά ερωτηματικά. Από την άλλη πλευρά, η παρέμβαση των ΗΠΑ, έστω και με αστερίσκους, ήταν κι αυτή όντως άμεση, αν και στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται σχεδόν πάγια πλέον λόγος για «αμφισβητούμενα ύδατα», γεγονός το οποίο δεν περνά απαρατήρητο από την Αθήνα.

Το άλλο συμπέρασμα που αποκρυσταλλώνεται πλέον σε αυτή τη συγκυρία είναι πως η βασική αρχή που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το θέμα των τουρκικών ερευνών στο Καστελόριζο αλλά και όχι μόνο, είναι ότι «αν προκληθούμε, θα απαντήσουμες». Είναι η «σκληρή γραμμή» του Πενταγώνου (Παναγιωτόπουλος – Φλώρος), την οποία ενστερνίζεται πλέον και ο πρωθυπουργός χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι θα γίνουν βεβιασμένες κινήσεις που θα δώσουν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τη μετέφερε και στον αμερικανό ομόλογό του, κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους, διάρκειας μισής ώρας, τις μέρες της προηγούμενης τουρκικής Navtex. Εκεί όπου σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε και κάτι ακόμα: ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθεί τελικώς την Ουάσιγκτον, το ερχόμενο φθινόπωρο (αν η πανδημία το επιτρέψει...)