Skip to main content

Τα σενάρια για πρώτη και δεύτερη Κυριακή στον δήμο Θεσσαλονίκης και οι ασκήσεις των επιτελείων

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι προτρέχουν για τις αποφάσεις Ανδρουλάκη. Η επιμονή της Ευθυμίου για τον ΟΑΣΘ και τα λουκέτα στα καταστήματα των ΕΛΤΑ

-Η πολυδιασπαση κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων στον δήμο Θεσσαλονίκης δημιουργεί θολό τοπίο σχετικά με την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου. Είναι έτσι πιθανό να έχουμε και φέτος μια επανάληψη της εικόνας της πρώτης Κυριακής του 2019. Η μεγάλη διαφορά είναι το νέο εκλογικό σύστημα. Οι πολλές παρατάξεις που θα πάρουν ποσοστό κάτω του 3% δεν θα εκπροσωπηθούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Οι επίσης πολλές παρατάξεις που φαίνεται να καλύπτουν το όριο της εισόδου, εφόσον μέχρι την 31η Αυγούστου δεν συνενωθούν, δεν έχουν πρόσβαση σε διοικητικές θέσεις. Οι όποιες συμφωνίες της εβδομάδας μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν κενές περιεχομένου. Έτσι η μάχη είναι για τις πρώτες δυο θέσεις που οδηγούν στον δεύτερο γύρο ή και για μια πρωτιά που θα μπορέσει να βγάλει δήμαρχο πρώτης Κυριακής κάτι που φαντάζει απίθανο λόγω ακριβώς της πολυδιάσπασης. Τα επιτελεία των παρατάξεων ήδη κάνουν κοινή άσκηση επί των σεναρίων και μαθαίνω ότι τους ιδρώνει περισσότερο κι από τον καύσωνα.

-Πώς οι αποφάσεις μιας διοίκησης οργανισμού μπορούν να γίνουν αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης; Απλό. Κλείνουν καταστήματα τα ΕΛΤΑ και ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Βούτυρο στο ψωμί των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων έναντι των διοικήσεων των δήμων. Πονοκέφαλος για τις παρατάξεις που διοικούν τους δήμους και κλείνουν καταστήματα στις περιοχές τους. Δύσκολο καλοκαίρι.

-Μετα τις στηρίξεις σε σημαντικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζεται και για τους σημαντικότερους δήμους σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Ανάμεσά τους ο γρίφος της Θεσσαλονίκης. Αυτές τις μέρες ακούω για πολλά τηλεφωνήματα, πολλές πιέσεις και έναν αγώνα που είναι πολύ δύσκολος. Όταν γνωστά στελέχη σου είναι σε τουλάχιστον τρεις παρατάξεις ο προβληματισμός είναι εύλογος στην ηγεσία του κόμματος. Εαν κατέληξαν; Και ποιος να σου το πει; Παρόλα αυτά ακούω κάποιους να εκφράζουν βεβαιότητες. Όποιος κρατάει μικρό καλάθι η Ιστορία δίδαξε ότι δεν βγαίνει χαμένος... Εξάλλου η απόφαση είναι θέμα προέδρου και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδειξε οτι μόνο προβλέψιμος δεν είναι.

-Στον νέο υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου. Στην ατζέντα το σχέδιο των 30+ έργων υποδομής της περιοχής με ορίζοντα το 2030. Εκείνο που ενδιαφέρει πολύ είναι η παρέμβαση της βουλευτή για τον ΟΑΣΘ. Η κ. Ευθυμίου εξάλλου γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα και επιμένει να βελτιωθούν τα πράγματα στον πολύπαθο οργανισμό διότι ήταν, είναι και θα παραμείνει ο σημαντικότερος παράγοντας για την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Χώρια που αποτελεί κι ενα μεγάλο αγκάθι τόσο για τις κυβερνήσεις που δεν τα πήγαν καλά μεχρι σήμερα, όσο κυρίως για τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι άμεσοι αποδέκτες της κριτικής.