Skip to main content

Τα τρία σενάρια του επόμενου ομολόγου...................

Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημέρα την Τρίτη

Το επόμενο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημέρα την Τρίτη. Το θέμα αυτή τη στιγμή έγκειται στα βασικά του χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή, τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον ΟΔΔΗΧ:

1. Δεκαπενταετές ομόλογο, είναι το φιλόδοξο σενάριο. Κι αυτό γιατί τελεί υπό προϋποθέσεις. Η βασικότερη; Αν ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μεθαύριο την Παρασκευή ανακοινώσει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έστω και κατά ...μισή βαθμίδα. Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο της έκδοσης θα διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα κι έτσι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος της κυβέρνησης να κατέβει πολύ το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας. Πόσες έχει το συγκεκριμένο ομόλογο; Μικρές

2. Δεκαετές ομόλογο, που είναι και το πιθανότερο. Με βάση αυτή τη χρονική προοπτική άλλωστε δουλεύουν κυρίως στον ΟΔΔΗΧ αυτόν τον καιρό και όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πιθανότητες που έχει αυτό το σενάριο είναι μεγάλες κι όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς τα εκεί.

3. Επταετές ομόλογο, που είναι και το αρνητικό σενάριο, υπό τις παρούσες συνθήκες. Εκεί θα (αναγκασθεί να) οδηγηθεί το ελληνικό δημόσιο αλλά μόνο στην περίπτωση που από τις τελευταίες επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές προκύψει «μπούκωμα», λόγω των πολύ μεγάλων εκδόσεων που προηγήθηκαν, κυρίως από Ισπανία και Ιταλία. Οι πιθανότητες που έχει αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο ομόλογο είναι μικρές.