Skip to main content

Τασούλας: Ασύλληπτες οι συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης - Η Βουλή συμπαρίσταται στους πλημμυροπαθείς

«Δεν πρόκειται περί κλιματικής κρίσης και περί κλιματικής αλλαγής, πρόκειται περί κλιματικής κατάρρευσης με ασύλληπτες συνέπειες που πολλοί ενδεχομένως τις περίμεναν αρκετά χρόνια αργότερα»

Ως εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνουν οι πλημμύρες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας μιλώντας στην ολομέλεια στο πλαίσιο συζήτησης για αλλαγές στον Κανονισμό του κοινοβουλίου.

Τασούλας: Δεν πρόκειται περί κλιματικής κρίσης, πρόκειται περί κλιματικής κατάρρευσης

«Δεν πρόκειται περί κλιματικής κρίσης και περί κλιματικής αλλαγής, πρόκειται περί κλιματικής κατάρρευσης με ασύλληπτες συνέπειες που πολλοί ενδεχομένως τις περίμεναν αρκετά χρόνια αργότερα, ήρθαν (όμως) πολύ νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα» είπε ο κ. Τασούλας.

Ευχήθηκε επίσης, ειδικά για τους εγκλωβισμένους «να είναι καλά, γιατί όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα είναι πάρα πάρα πάρα πολύ δύσκολα».

Γεροβασίλη: Βιώνουμε φαινόμενα που θεωρούσαμε ότι αποτελούν μελλοντικές απειλές

«Μεγάλο μέρος της χώρας δοκιμάζεται ενώ θρηνούμε θύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες», σημείωσε η δ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του σώματος σε όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται και που βιώνουν απώλειες δικών τους ανθρώπων.

Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η ύπαρξη της κλιματικής κρίσης είναι γνωστή εδώ και δύο δεκαετίες, σήμερα βιώνουμε φαινόμενα που θεωρούσαμε ότι αποτελούν μελλοντικές απειλές, όμως το μέλλον είναι εδώ και η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη».

Η κα Γεροβασίλη που τόνισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση διοικεί για πέντε συναπτά έτη τη χώρα ανεπαρκώς ως προς την πρόβλεψη, με απουσία σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης και με καταφύγιο είτε την παγκοσμιότητα των κρίσεων, είτε την κλιματική αλλαγή», βεβαίωσε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συζήτηση υπερκομματικά όπως προτείνει η κυβέρνηση ΝΔ [..] αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της ΝΔ που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλο το εκπονηθέν έργο που παρέδωσα ιδιοχείρως στην πολιτική ηγεσία το 2019 ως απερχόμενη υπουργός Προστασίας του Πολίτη».

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Ζούμε τραγικές στιγμές -Δεν προλαβαίνουμε να θρηνήσουμε ανθρώπους

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουμε τη δυστοπία στην οποία ζούμε είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης.«Ζούμε τραγικές στιγμές. Δεν προλαβαίνουμε να θρηνήσουμε ανθρώπους οι οποίοι χάνονται υπό συνθήκες οι οποίες ξεπερνάνε το μυαλό και τη λογική, τα συναισθήματα» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το κράτος καταρρέει με τρόπο εκκωφαντικό.

Ο λαός μας έχει αφεθεί στο έλεος των πλημμυρών είπε ο στ' αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Λαμπρούλης υπογραμμίζοντας ότι «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η στάση της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, είναι η απόδοση των συνεπειών για ακόμα μια φορά στο βολικό άλλοθι της έντασης του φαινομένου, προκειμένου να συγκαλυφθεί η διαχρονική ανυπαρξία σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων κρίσιμων υποδομών και δικτύων, η άναρχη δόμηση, η μη λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων».

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος αναρωτήθηκε εάν στο συμβάν στον Πειραιά, ήταν ένας celebrity, ένας υπουργός «θα τον έδιωχναν τον άνθρωπο αυτόν, που δολοφόνησαν οι «κύριοι» στη θάλασσα; Ναι ή όχι; Όχι». Για το θέμα των πλημμυρών, είπε ότι «η Καρδίτσα και η Μαγνησία τελείωσαν. [..] Κλιματική κρίση, ναι. Αλλά με ανεμογεννήτριες θα επιλύσουμε το πρόβλημα; Που είναι οι υποδομές, που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ, όπως στη Βόρεια Εύβοια; διότι ο πρωθυπουργός είχε πει ότι είχαν γίνει όλα. Και πλημμύρισε και πάλι η η Βόρεια Εύβοια, στα καμένα». Χθες, πρόσθεσε, πλημμύρισε η Βασιλίσσης Σοφίας και παρέσυρε μια γυναίκα, ενώ ο ο κ. Μπακογιάννης μας έλεγε ότι έχει κάνει αντιπλημμυρικά στην Αθήνα και τη θωράκισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπαρτιάτες Ι. Κόντης μίλησε για το «δράμα που ζουν οι συμπολίτες μας», σημειώνοντας ότι «θα καταλάβουμε τα αποτελέσματα όλης αυτής της αδιαφορίας του ελληνικού κράτους όλα τα τελευταία χρόνια, από το όταν θα δούμε τι επίπτωση θα έχει αυτό στον διατροφικό εφοδιασμό της χώρας, τι επίπτωση θα έχει γενικά στην πρωτογενή μας παραγωγή. Θα καταλάβουμε την καταστροφή που έχει συμβεί στο τεράστιο θεσσαλικό κάμπο και σε όλους τους παράπλευρους Νομούς, όπως Τρίκαλα, Μαγνησία και θα δούμε ότι τελικά μιλάμε μόνο για μια κλιματική αλλαγή».

Εκ μέρους της Νίκης, ο βουλευτής Τάσος Οικονομόπουλος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στον δοκιμαζόμενο λαό μας, εκτιμώντας παράλληλα ότι στην Αττική και τη Θεσσαλία «το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδεικνύεται ξανά ανήμπορο. Οι πολίτες είναι διαρκώς απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, την οποία κάποιες πολιτικές καταστρέφουν με μεγάλη συνέπεια». Όπως είπε, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μάλλον είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Είμαστε στην πρόνοια του Θεού και μόλις το καταλάβουμε και προσευχηθούμε γι' αυτό, θα μας ελεήσει».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις πληγές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια: Η Βόρεια Εύβοια, η πατρίδα μου, έχει πλημμυρίσει και είναι πολύ πρόσφατοι οι κομπασμοί του κ. Μητσοτάκη εδώ στο Κοινοβούλιο, ότι έκανε δήθεν αντιπλημμυρικά έργα στη Βόρεια Εύβοια.

Τέσσερις νεκροί συμπολίτες μας, ένας καταπλακωμένος από τοιχίο, δύο υπέργηροι που δεν προστατεύτηκαν, ένας κτηνοτρόφος 49χρονος που πήγε να σώσει τα ζώα του και έχασε τη ζωή του. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλετε ρώτησε η κα Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αθ. Πλεύρης είπε ότι αυτήν τη στιγμή, που είμαστε στο πεδίο των μαχών, το μείζον είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει [..] ποιος πρέπει να είναι ο εθνικός σχεδιασμός από εδώ και πέρα. Είμαστε μια κυβέρνηση που αποδεχόμαστε την κλιματική αλλαγή ως πραγματικότητα, δεν τη χρησιμοποιούμε, όμως, ποτέ ως άλλοθι.