Skip to main content

Taste Halkidiki: Ολόκληρη η Χαλκιδική στο… πιάτο

Το νέο πρότζεκτ του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής έχει στόχο να αναδείξει την περιοχή σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, μέσω των μοναδικών της προϊόντων.

Σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, όπου επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα γεύονται  μοναδικής διατροφικής αξίας τοπικά προϊόντα 12 μήνες τον χρόνο, φιλοδοξεί να αναδείξει τη Χαλκιδική το τοπικό Επιμελητήριο, υλοποιώντας ένα νέο πρότζεκτ με το όνομα «Taste Halkidiki» (Γευτείτε τη Χαλκιδική). Επιδίωξη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μέσω της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναπτυχθούν με αιχμή τη γαστρονομία όλοι οι κλάδοι της τοπικής οικονομίας, ο πρωτογενής, ο δευτερογενής, αλλά και ο τουρισμός και να διευρυνθεί η σεζόν, προσελκύοντας τουρίστες υψηλότερων βαλαντίων.



«Είναι κάτι που μας το επιβάλλει ο ίδιος ο τόπος μας. Διαθέτουμε αφθονία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ένα ευρύ δίκτυο εστίασης σε όλη τη Χαλκιδική με διακρίσεις και βραβεία. Έχουμε όλο το πακέτο για να αναδειχθεί η περιοχή σε γαστρονομικό προορισμό και το Επιμελητήριο αποφάσισε να μπει μπροστά και να είναι ο φορέας που θα πετύχει αυτό τον στόχο» λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης. Ο ίδιος εξηγεί πως όλοι οι μεσογειακοί προορισμοί «πουλάνε» ήλιο και θάλασσα και ήρθε η ώρα να διαφοροποιηθούμε και να «πουλήσουμε» και κάτι διαφορετικό, που στην περίπτωση της Χαλκιδικής είναι ο γαστρονομικός της πλούτος.



Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Taste Halkidiki» το Επιμελητήριο θα ξεκινήσει από μηδενική βάση την καταγραφή των προϊόντων της Χαλκιδικής, ενώ σε επόμενη φάση θα προχωρήσει στην κατάρτιση πρώτα των παραγωγών, έπειτα των μεταποιητών και τέλος των επαγγελματιών της εστίασης της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε το τελικό «πακέτο» που θα προσφερθεί στους τουρίστες να είναι το βέλτιστο. Εργαλεία στην προώθηση του γαστρονομικού πλούτου της Χαλκιδικής θα είναι εκδηλώσεις εντός και εκτός συνόρων, press trips και fam trips και πολλά ακόμα μέσα που θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Εκκίνηση με το 1ο Taste Halkidiki Festival
 
Το «Taste Halkidiki» είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές του προγράμματος,  ο ήλιος, η θάλασσα, η γη, οι άνθρωποι, τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι παραδοσιακές συνταγές, τα έθιμα και ό,τι σχετίζεται με τη γαστρονομία της περιοχής. Οι ελιές και το ελαιόλαδο, το μέλι, τα κρασιά και τα τσίπουρα, τα τυροκομικά, τα ψάρια και τα όστρακα, τα κρέατα και τα κυνήγια, τα κηπευτικά, τα φρούτα, τα σιτηρά, τα βότανα, τα μανιτάρια του δάσους και οι ξηροί καρποί είναι τα προϊόντα που απλόχερα προσφέρει η χαλκιδικιώτικη γη και τα οποία μετατρέπονται σε δημιουργικές, γευστικές εμπειρίες και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων σεφ, αλλά και foodies από όλο τον κόσμο.



Το «Taste Halkidiki» θα εγκαινιαστεί με τη διοργάνωση του 1ου Taste Halkidiki Festival, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Ν. Φώκαιας,  που θα φιλοξενήσει μαγειρικές επιδείξεις παραδοσιακών συνταγών με τη μοντέρνα υπογραφή διακεκριμένων chef του τόπου, ενώ ταυτόχρονα ομάδες σπουδαστών θα ετοιμάζουν την ίδια συνταγή για το κοινό, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει την καλύτερη. Ελιές, μέλι, ελαιόλαδο, βότανα, κρασί, τσίπουρα και μπίρες, ξηροί καρποί και γλυκά θα προσφέρονται από τους ντόπιους παραγωγούς για γνωριμία και δοκιμή  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκθετών. Η εν λόγω δράση έχει ενταχθεί στο τοπικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής LEADER CLLD (ΠΑΑ 2014-2020), ενώ την υλοποίησή της έχει αναλάβει η Chef Stories, εταιρεία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων. Με την αφορμή του 1ου Taste Halkidiki Festival πραγματοποιείται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες press trip στη Χαλκιδική, για να γευτούν σε πρώτη φάση οι δημοσιογράφοι τα τοπικά προϊόντα.