Skip to main content

ΤΑΖ: Η Ελλάδα εμποδίζει το έργο των ΜΚΟ

Ο γερμανικός Tύπος για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα και την χαμηλή θέση της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα εντός την ΕΕ.

Η Mare Liberum, μια οργάνωση για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο με έδρα το Βερολίνο, ανακοίνωσε τη διάλυσή της εξαπολύοντας σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας «απόπειρες εκφοβισμού, απαγορεύσεις απόπλου, εντολές κράτησης».

«Η εντεινόμενη καταστολή και το νομοθετικό έργο της δεξιάς συντηρητικής κυβέρνησης κατέστησαν αδύνατη τη δουλειά μας», δηλώνει η ΜΚΟ στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. «Για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των ενεργών μελών, η οργάνωση βλέπει τον εαυτό της αναγκασμένο να σταματήσει το έργο του», συμπληρώνει η εφημερίδα. «Η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον σε ένα νέο επίπεδο και δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια ελιγμών».

«Η Ελλάδα», γράφει η taz «είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που, ειδικά από το 2020, βασίζεται ανοιχτά σε μαζικές απωθήσεις προσφύγων - παράνομες, με βία, μερικές φορές μοιραίες», σχολιάζει η εφημερίδα. «Το γεγονός ότι τόσα πολλά είναι γνωστά γι αυτό σήμερα οφείλεται επίσης σε ΜΚΟ όπως η Mare Liberum,  οι οποίες έκαναν το καθήκον τους να τεκμηριώσουν αυτές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

«Το προσφυγικό και η μετανάστευση συνοδεύονται ολοένα περισσότερο από βία, στέρηση δικαιωμάτων και θάνατο», συμπληρώνει η taz. «Και όποιος εφιστά την προσοχή σε αυτό ζει επικίνδυνα:Οι ΜΚΟ, που τεκμηριώνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζουν όσους έχουν ανάγκη, γίνονται σε πολλά μέρη στόχος ενός παγκόσμιου συστήματος που στοχεύει στη χρήση βίας για τον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων - ακριβώς όπως οι ακτιβιστές από την Mare Liberum», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Από νομικούς ή χωροταξικούς περιορισμούς, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης έως ποινές φυλάκισης και απειλές βίας, πολλοί τρόποι πολιτικής καταστολής χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον εκείνων που συντάσσονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αναφέρει η taz. «Όλα αυτά μπορούν να παρατηρηθούν όχι μόνο σε αυταρχικά κράτη, τα καθεστώτα  των οποίων, προσπαθούν να διατηρήσουν την εξουσία τους παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε ορισμένες δημοκρατίες. Διότι δεν θέλουν μάρτυρες όταν στερούν τα δικαιώματα των προσφύγων», καταλήγει η εφημερίδα.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο;

Μετά από την επίθεση με δύο ντρόουν στο Κρεμλίνο το βράδυ της Τετάρτης, «η Μόσχα», σύμφωνα με την εφημερίδα Welt «κάνει λόγο για τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας από την Ουκρανία κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η Ουκρανία αρνείται τον ισχυρισμό. «Η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με αυτό, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελέσνκι», σύμφωνα με την εφημερίδα. «Μια τέτοια κίνηση δεν θα έδινε στην Ουκρανία κανένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και απλώς θα προκαλούσε τη Ρωσία να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα».

Ορισμένοι παρατηρητές υποψιάζονται, σύμφωνα με την Welt, «ότι θα μπορούσε να είναι μια προβοκάτσια από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν την περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία ή ακόμη και επιθέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο». «Είναι περίεργο», σημειώνει η εφημερίδα, «ότι ένα από τα βίντεο δείχνει δύο άτομα να σκαρφαλώνουν με σκάλα στον θόλο πριν το ντρόουν εκραγεί. Αυτή η διαδικασία τροφοδοτεί την υποψία ότι τα άτομα αυτά περίμεναν το ντρόουν και ήθελαν πιθανόν να αποτρέψουν την εκδήλωση πυρκαγιάς.»

Άλλοι παρατηρητές λένε ότι η Μόσχα είναι απίθανο να έχει οργανώσει μια τέτοια επιχείρηση, «καθώς το περιστατικό καθιστά τον ρωσικό στρατό ανίκανο και ενισχύει την εντύπωση ότι το καθεστώς δεν ελέγχει πλέον πλήρως την κατάσταση», αναφέρει η εφημερίδα.

Τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα έχει το τρίτο πιο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη ΕΕ, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δείκτης του πλούτου μιας χώρας. Δεν υπολογίζεται σε ευρώ, αλλά σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ)», εξηγεί η εφημερίδα.

«Η μέση τιμή του ΑΕΠ της ΕΕ ορίζεται σε 100 ΜΑΔ. Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 68 ΜΑΔ», αναλύει η HB. Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι πλέον κάτω από χώρες όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Κροατία ενώ ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται μόνο η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

«Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει γίνει ολοένα πιο σημαντική ως κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες που ανεξαρτητοποιούνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας», καταλήγει η εφημερίδα.

Ευθύμης Αγγελούδης

Πηγή: Deutsche Welle