Σάββατο 6 Ιουνίου 2020
x

ΤΕΕ: ΖΗΤΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, λέει το ΤΕΕ.

Την αντίθεσή του στην κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ζητεί από τον από τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να προηγηθεί σύντομη, αλλά ουσιαστική διαβούλευση.

«Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους» επισημαίνεται στο ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «Βουλής των Μηχανικών», που εγκρίθηκε με διαπαραταξιακή εισήγηση και κατά πλειοψηφία.

Ακόμη στην απόφαση επισημαίνεται ότι:

- Το ΤΕΕ βάσει των θέσεών του μπορεί να αποφανθεί για την αναβάθμιση μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας.
- Το ΤΕΕ θεωρεί απαραίτητο ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Μηχανικών να παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξηθεί από την αύξηση των Σχολών.
- Το ΤΕΕ θεωρεί απαραίτητο εάν και εφόσον, παρά την αντίθεσή του ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, να μετέχει στην αρμόδια Επιτροπή της, με 2 μέλη,  καθώς και εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, εάν δηλαδή δεν συμφωνήσουν 5 από τα 7 μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει κάνει πολλάκις σαφή τη θέση του για την αναγκαιότητα της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών επιπέδων, ώστε να διαβαθμίζεται ανάλογα και η τεχνική ευθύνη.

Επίσης, το ΤΕΕ δημιουργεί Τμήμα Πτυχιούχων ΤΕΙ με τη δημιουργία Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών με την εγγραφή στο οποίο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, βάζοντας τέλος σε αντιθέσεις δεκαετιών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ