Skip to main content

Τέλη Ιανουαρίου το ΠΣΑ

Σε ολική ανατροπή του χρονοδιαγράμματος σχετικά με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Περικοπές στους μισθούς του δημοσίου κ
Σε ολική ανατροπή του χρονοδιαγράμματος σχετικά με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, το σχετικό κείμενο θα εγκριθεί κατ΄ αρχήν από το υπουργικό συμβούλιο, στα μέσα του μήνα, κατόπιν θα προωθηθεί στη Βουλή και στο τέλος του μήνα θα προωθηθεί στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, η Κομισόν θα πάρει μια πρώτη γεύση των μέτρων, καθώς κλιμάκιό της έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τους προσανατολισμούς επί συγκεκριμένων στοιχείων.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα σχέδιο του ΠΣΑ και στις 20 του ιδίου μηνός θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεννοηθεί με το προεδρείο της Βουλής εάν χρειαστεί να συζητηθεί το ΠΣΑ και στην ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί το ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά στις 18 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και στις 19 Φεβρουάρίου στο Ecofin.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι του 3,7 που προβλεπόταν αρχικά) και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα δισ. ευρώ παραπάνω.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) και το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο (περίπου 400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα της περικοπής των επιδομάτων διευκρινιζόταν ότι η περικοπή επιδομάτων θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

Επίσης διευκρινιζόταν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τις 2000 ευρώ. Ταυτόχρονα επαναλαμβανόταν ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.